Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj nezaposlenih u Srebrenici godinama približno isti

srebrenica (2)

Na evidencija Biroa za zapošljavanje u Srebrenici trenutno je 1.811 nezaposlenih osoba od kojih 1.286 aktivno traže posao, rekao je Srni vodeći referent u ovom birou Veljko Petrović i dodao da je taj broj već nekoliko godina približno isti.

Petrović pojašnjava da već nekoliko godina nije bilo otvaranja novih proizvodnih pogona i masovnijeg prijema radnika u radni odnos, a da je istovremeno broj onih koji se zapošljavaju ili odjavljuju sa evidencije biroa zbog drugih razloga, približno isti broju onih koji se prijavljuju.

“Među nezaposlenima koji aktivno traže posao najviše je nekvalifikovanih radnika – 481, zatim 346 kvalifikovanih i 34 polukvalifikovana radnika. Sa srednjom stručnom spremom na posao čekaju 322 osobe, a 14 ih ima završenu višu školu. Posao traži čak 81 osoba sa visokom stručnom spremom iz ovog mjesta i osam sa završenim master studijama”, pojašnjava Petrović.

On je dodao da su od ukupno 1.286 osoba, koje aktivno traže posao 243 mlađe od 30 godina.

U ovoj godini očekuje se da će doći do značajnijeg smanjenja broja nezaposlenih u Srebrenici, jer je načelnik opštine Mladen Grujičić najavio otvaranje novih pogona i radnih mjesta.

On je najavio da će do početka aprila zaposlenje u dva nova proizvodna pogona dobiti 30 novih radnika, a zatim još oko 200 radnika do kraja ove godine u novim pogonima, koji će uskoro biti otvoreni u srebreničkoj opštini.