Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bučo: Gradit ćemo novih 30 kilometara autoputa

jasmin buco1111

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Jasmin Bučo najavio je izgradnju novih 30 kilometara autoputa.

Posljednjom odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, za izgradnju autoputeva u BiH trebalo bi biti izdvojeno dvostruko više sredstava nego do sada.

– Ono što smo mi dobili kao informaciju od Vlade FBiH, od sada će se iz putarine za izgradnju autoputa izdvajati 20 feninga, umjesto dosadašnjih 10. U tom slučaju očekujemo dodatni prihod na godišnjem nivou od 70 miliona maraka – kazao je Bučo za dnevni list “Faktor”.

– Mi smo se sa postojećom akcizom od 10 feninga po litru, koja daje prihod od 70 miliona maraka, zadužili oko 850 miliona KM. To znači da se možemo zadužiti još 850 miliona KM. Međutim, moramo u obzir uzeti naše kratkoročne obaveze koje nisu do kraja zatvorene. U tom slučaju naš kreditni potencijal bio bi znatno manji. Mi smo predložili Vladi FBiH da se putem kreditnih zaduženja reprogramiraju naše kratkoročne obaveze u iznosu od 173 miliona KM. U tom slučaju bi naš kreditni potencijal bio između 800 i 900 miliona maraka, što će zavisiti od budućih kratkoročnih zaduživanja – rekao je on.

Po njegovim riječima, taj iznos preračunat u eure je oko 400 miliona eura, a tim sredstvima može se izgraditi dodatnih 30 kilometara autoputa.

– Izgradnja dionica je definisana programom javnih investicija, koje smo mi predložili prije nekoliko mjeseci i koje je Vlada FBiH usvojila. Taj program podrazumijeva da se izgradnja nastavi od Počitelja prema Buni i dalje prema Mostaru Jug. Također, definisano je da se nastavi izgradnja Zeničke zaobilaznice do naselja Nemila. Treća dionica definisana ovim programom je dionica Konjic – Mostar Sjever, odnosno njen dio od Konjica do izlaza iz tunela Prenj – izjavio je Bučo za “Faktor”.