Bugojanka hobi pretvorila u posao, njeni ručni radovi traženi izvan granica BiH

Nihada Mulasmaic

Nihada Mulasmaić iz Bugojna uspješno se bavi izradom raznih rukotvorina, koje su joj još od malih nogu prirasle k srcu.

– Od rahmetli nene Atije naučila sam plesti, vesti, heklati, kerati … Svoj prvi džemper isplela sam s pet godina. Bio je veći za 3-4 broja, ali sam iznenadila ukućane koji nisu baš povjerovali da će od toga išta biti – prisjeća se Nihada.

Od tada je kreirala i napravila mnoge odjevne predmete, a nedavno joj se ispunila i životna želja da u svom gradu otvori radnju s unikatnim radovima, koje s ljubavlju izrađuje.

– Pletem i heklam haljine, bluze i suknje različitih dezena, koje nerijetko kombinujem s drugim materijalima. U ovim hladnim danima dosta su tražene i kape, šalovi, kao i pletene torbe – naglasila je.

Najveći interes za odjevnim predmetima koje maštovito izrađuje pokazale su žene s prostora gornjovrbaske regije, ali i stanovnice jednog austrijskog grada u koji šalje odabrane modele, za potrebe radnje čija je vlasnica iz Mostara.

– Iznenađena sam koliko se ručni radovi cijene vani. Tome su, svakako, doprinijeli aktuelni modni trendovi u kojima je sve više heklanih i vezenih motiva – ističe ova Bugojanka.

Kaže da nije slučajnost što se opredijelila za izradu rukotvorina, s obzirom na to da se gotovo svi članovi njene porodice bave nekom vrstom umjetnosti.

Nihadin otac Enes Šehić je koreograf u GFA “Bugojno“, a dugi niz godina uspješno se bavi i izradom narodne nošnje, u čemu mu ona nerijetko pomogne.

– Mlađi sin Selmir bavi se crtanjem i već je imao nekoliko izložbi svojih radova – navodi Nihada.

Priznaje da, uz hobi koji se pretvorio u posao kojim se danas bavi, i folklor koji je počela igrati još kao djevojčica, gaji veliku ljubav i prema trgovini.

– Trideset godina sam radila u trgovini, a iskustvo koje sam stekla mi je od velike koristi – kaže.

Dodaje da nema dana u kojem ne pomisli da će predmete koje izrađuje učiniti još ljepšim i praktičnijim, osmisliti neki novi uzorak, i naučiti neku novu mustru.

Osim što u izradi rukotvorina vidi svoju budućnost, posao kojim se bavi, zaključuje, veoma je zanimljiv i smirujući.

– Ovo je, stvarno, najbolja terapija u vrijeme kada na ulici ne možete čuti puno dobrih vijesti – zaključuje ova Bugojanka.