Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čak 27 banaka posluje u BiH, u Kanadi sedam

banka

Na bh. tržištu djeluje čak 26 komercijalnih banaka, a ako se banke istog vlasnika koje posluju kao zasebne pravne osobe u RS i FBiH promatraju kao jedinstvene, njihov broj pada na 22, objavio je Glas Srpske.

Osim njih, na tržištu su prisutne i Investicijsko-razvojna banka RS i Razvojna banka FBiH. Stručnjaci smatraju kako je broj banaka u BiH prevelik i da bi ih, ako je suditi prema nepisanom pravilu koje kaže da je na milijun stanovnika dovoljna jedna banka, trebalo biti maksimalno 4 ili 5. U većini razvijenih zemalja posluje znatno manji broj banaka, a zanimljivo je kako ih je u Kanadi samo 7, a u Belgiji 15, ali tamošnje vlasti razmišljaju o smanjenju.

I dok je u svijetu broj banaka 3 do 4 puta manji nego u BiH, situacija u zemljama regije dosta je slična kao kod nas. U Srbiji ih je 30, dok ih je u Hrvatskoj 27.

Manji broj banaka nego u BiH registriran je u Sloveniji 20 i Crnoj Gori 12.

“U situaciji kada tržištem dominiraju strane banke poželjno je da je njihov broj što veći jer se time smanjuje tržišna moć velikih banaka koje bi, u protivnom, imale monopolistički položaj na tržištu. Potrebno je više jačih i većih domaćih privatnih banaka i u tom slučaju bilo bi ih dovoljno 4 ili 5, ali činjenica je kako se sve domaće privatne banke, prije ili kasnije, ugase”, kazao je za Glas Srpske predsjednik Odjela za bankarstvo Udruženja ekonomista RS – SWOT Marko Đogo.