"Diaspora Invest"

Čaušević: Razvijajte vlastite proizvode umjesto naplaćivanja radnih sati

ElvirCausevic

“Sve firme koje sam digao, digao sam od nule i onda ih polako gradio”

Elvir Čaušević je 1990. godine iz Sarajeva otišao u Ameriku gdje je završio svoje školovanje, da bi se posvetio razvoju patenata koji danas omogućavaju rješavanje različitih zdravstvenih problema kod ljudi.

Njegovo bogato iskustvo uključuje i predavanje na prestižnom Yale Univerzitetu u Americi, a trenutno je jedan od direktora globalne investicijske banke Houlihan Lokey čija vrijednost premašuje 2,5 milijarde američkih dolara. Čaušević je imao priliku održati video prezentaciju na konferenciji “Reconnect” uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Tokom rada njegove prve kompanije koja je bila “tradicionalna inžinjerska firma”, odnosno radila na principu “od projekta do projekta”, profesor Čaušević je shvatio da u takvoj vrsti posla nema budućnost. On kaže da se ova firma u realnosti bavila projekt menadžmentom te je prodavala radne sate inžinjera koji su tu bili zaposleni. Nakon toga je odlučio da počne raditi na kreiranju vlastitih proizvoda,a upravo ovaj trenutak označava prekretnicu u njegovoj karijeri. Ova odluka je rezultirala stvaranjem tri patenta koje su kupile neke od najvećih američkih kompanija tehnološkog sektora poput “Thermo Fisher Scientific” te “Stryker Corporation”.

– Sve firme koje sam digao, digao sam od nule i onda ih polako gradio. Prvi proizvod Audioscreener je kupila američka firma koja se zove Thermo Electron. Oni su poslije pokrenuli firmu koja se zove Viasys i taj proizvod se i danas prodaje. Star je već skoro 20 godina, a krenuo je od nule. Sljedeća firma je bila Everest by America koja je pravila proizvod koji se zove Snap, a funkcija mu je bila ispitivanje moždanih signala tokom anestezije. Pola tog uređaja je napravljeno u Sarajevu. Imao sam inžinjere, uglavnom hardwarea, u Sarajevu, softwarea u Tuzli i proizvodnju u Srebrenici – pojašnjava Čaušević.

Naglašava da je tu kompletnu firmu kupila ogromna američka kompanija koja vrijedi oko 20 milijardi dolara – Striker Medical, a kupila je sve uključujući i rad koji je završen u BiH, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

– Naredni projekt je bio Brainscope, koji je također rađen paralelno u Americi i u BiH. Poslije se to odvojilo tako da su Amerikanci nastavili s tim. To su tri proizvoda koje sam ja napravio od nule bez nekih investicija i polako sa istraživanjem tržišta. Poslije toga sam pokrenuo firmu odnosno investicionu banku Blackstone IP na istom principu, jedan dio u Bosni, a drugi u Americi. Tu firmu je kupila jedna velika američka investiciona banka Houlihan Lokey gdje sada radim, a Blackstone IP nastavlja da radi u Sarajevu – dodao je Čaušević.

Čaušević poručuje poduzetnicima i mladim generacijama u Bosni i Hercegovini da razvijaju vlastite proizvode umjesto naplaćivanja radnih sati.

Njegova video prezentacija je oduševila učesnike “Reconnecta”, a naredne sedmice, 26. augusta govorit će i u Biznis centru bh. dijaspore u sklopu radionica “DiaWorks”. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na prijava@diasporainvest.ba.