Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

CBBiH: Nastavljaju se konsultacije u vezi sa imenovanjem novog viceguvernera

Centralna banka BiH u Sarajevu
25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Milica Lakić je obnašala funkciju viceguvernera CBBiH u četverogodišnjem mandatu od 11. augusta 2017. godine do 10. augusta ove godine, te je mandat ovog imenovanog lica istekao sa navedenim datumom

Centralna banka BiH (CBBiH) je saopćila da su konsultacije u toku i da se uskoro očekuje imenovanje viceguvernera CBBiH nadležnog za poslove Sektora za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom.

Iz CBBiH su, u vezi sa objavama određenih medija i pogrešnih navoda u vezi sa mandatom imenovanog lica u CBBiH, obavjestili da je na sjednici Upravnog vijeća CBBiH, koja je održana 10. augusta ove godine, razmatrana informacija o isteku mandata imenovanih lica u CBBiH, uključujući i viceguvernera nadležnog za Sektor za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom, te je zaključeno da se nastave konsultacije u vezi sa imenovanjem novog viceguvernera.

Milica Lakić je obnašala funkciju viceguvernera CBBiH u četverogodišnjem mandatu od 11. augusta 2017. godine do 10. augusta ove godine, te je mandat ovog imenovanog lica istekao sa navedenim datumom.

– Svi procesi i poslovi iz nadležnosti Sektora za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom odvijaju se neometano i organizirani su na osnovu datih ovlaštenja o obavljanju poslova, u skladu sa važećim procedurama u CBBiH i uz odobrenje Upravnog vijeća CBBiH datog na sjednici održanoj 10. augusta ove godine. Zamjene se organiziraju na isti način kako se to radi u odsustvu bilo kojeg imenovanog lica u CBBiH. Tako su organizovane i zamjene Milice Lakić koja je tokom svog četverogodišnjeg mandata odsustvovala preko 300 radnih dana po raznim osnovama – navode iz CBBiH.

CBBiH će pravovremeno informisati javnost o imenovanjima viceguvernera nadležnog za poslove Sektora za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom, direktora Glavne banke Republike Srpske Centralne banke Bosne i Hercegovine i drugih imenovanih lica u skladu sa istekom njihovih mandata, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.