Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carsten Spohr

Čelnik Lufthanse upozorio na mogući krah aviokompanija ako izostane pomoć država

Lufthansa

Pandemija korona virusa pred neviđene izazove je stavila globalnu ekonomiju, pa tako i Lufthansu, poručio je direktor te njemačke aviokompanije

Čelnik njemačke aviokompanije Lufthanse Carsten Spohr upozorio je na mogući kolaps tog sektora ukoliko globalna pandemija COVID-19 duže potraje i ukoliko izostane pomoć država, javlja Anadolu Agency, (AA).

“Pandemija korona virusa pred neviđene izazove je stavila globalnu ekonomiju, pa tako i Lufthansu. Niko ne može ni pretpostaviti koje će sve posljedice po ekonomiju imati ova pandemija. Moramo se suprotstaviti ovoj vanrednoj situaciji i donositi stroge i ponekad bolne mjere“, poručio je Spohr u pisanom saopćenju.

Ističući kako aviokompanije imaju posebnu odgovornost prema svojim državama, Spohr je kazao da Lufthansa ulaže velike napore u realizaciji planova povratka njemačkih država iz inozemstva.

“Uporedo stim, ulažemo sve napore i u održavanju transpostnih letova kako bi spriječili kolaps distribucije roba od kojeg zavisi rad brojnih sektora privrede. Avio sektor bi mogao doći u situaciju da ne može preživjeti ukoliko kriza potraje duže i ukoliko izostane podrška država“, poručio je Spohr.

Spohr je kazao da je plata rukovodećem kadru Lufthanse već smanjena za 20 posto, a da je nemoguće projicirati kolike će finansijske gubitke pretrpjeti kopmanija pod okriljem koje djeluju i kompanije Swiss International, Austrian Airlines i Brussels Airlines.