Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomska stručnjakinja

Cenić: Zašto so nije na spisku? Kojem hljebu je ograničena cijena?

svetlana cenic
Foto: Screenshot/ Federalna.ba

Efekte ovih mjera znat ćemo za tri mjeseca. Potez vlasti ocjenjivat će građani

Pomoć građanima po izboru vlasti FBiH i trgovačkih lanaca – cijene 40 namirnica ostat će iste ili niže od petka do 15. marta sljedeće godine. Odlučila je to Vlada Federacije, ali je ostalo nejasno po kojem kriteriju su birane namirnice i o kojem kvalitetu se zapravo radi. Tako je za male trgovce ostavljena i mogućnost da sa spiska izaberu 20 proizvoda za koje će, po svojoj volji, sniziti cijene. A građanima na volju šta će izabrati. So nije na spisku.

„Zašto? So nama nije osnovni artikl. Jedite bez soli. Šta? So se ne troši toliko?“, pita ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić.

Ali se troši, između ostalog, mlijeko, šećer, grah, brašno, kafa, čokolada, tjestenina. Ipak, da ne bude zabune, nepoznanica su proizvođač, ali i kvalitet. Zanimljive su dječije pelene. Cijena fiksna samo za broj 3, za ostale bebe sniženja nema. Međutim, i ovo je dobro jer će nemali broj građana imati koristi. Građani dočekuju s oprezom vijest da se cijene 40 proizvoda neće mijenjati do marta sljedeće godine – naročito penzioneri. Smatraju da su cijene svakako previsoke u poređenju sa njihovim finansijskim mogućnostima, navodi Federalna.ba.

Cenić smatra da se ovo ne može nazvati zaključavanjem nego određivanjem maksimalne cijene koja može dovesti do nestašice: „Tih 40 namirnica uvijek spada u neku nižu klasu i cijenu. Neće ograničiti cijenu na nešto kvalitetno, na pršut ili neko fino meso, nego hajde da vidimo hljeb. Nadalje, kad se ograničava cijena hljeba – kojeg hljeba? Mi imamo 300 vrsta hljebova. Voljela bih da znam kojeg hljeba. Tog hljeba neće biti, odnosno biće ga tek toliko da se zadovolji forma“.

Iz Ministarstva trgovine FBiH poručuju da na ovaj način žele pomoći građanima i olakšati im kupovinu, posebno za socijalno ugrožene. Pored ovoga, izmijenjen je i Zakon o kontroli cijena. Ubuduće, najavljuju, kazne će biti oštrije.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević (NS) navodi kako je minimalna kazna bila hiljadu, a sada je šest, dok je maksimalna bila 10 sada je 30. Dodaje kako će doći do izmjena i dopuna zakona o kontroli cijena – naredne godine prave novi zakon, već je formirana grupa.

„Možete li samo u vašem kvartu nabrojati sve prodajne objekte? Samo u kvartu? Vidite, onome ko stvara ekstra profit njemu je jeftiniije da plati kaznu jer je mnogo manja od onoga koliko će on zaraditi. A tog inspektora dok dočekate…“, podsjeća Cenić.

Efekte ovih mjera znat ćemo za tri mjeseca. Potez vlasti ocjenjivat će građani. Inspektori će morati biti revnosniji i prisutniji na terenu, a trgovci na mukama da opravdaju povjerenje, ali i spriječe nestašicu prozivoda.