sarajevo

Centar Skenderija može privući investitore kao jedinstven kulturni, sportski i privredni kompleks

20210529_2_48521848_65611727_Web

U kompleksu Skenderije danas je otvoreno veliko dječije igralište i ljetno klizalište u dvorani, a direktor Centra Skenderije Amer Kapo za Anadolu Agency je govorio o planovima i novim projektima tog javnog preduzeća

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao da je Centar Skenderija simbol i biser Sarajeva koji je izgrađen prije više od pet decenija i koji predstavlja jedinstven kompleks u svijetu jer na jednom mjestu povezuje kulturu, sport i privredu.

Kapo je u razgovoru za AA istakao da se rukovodstvo Centra trudi da stalno poboljšava i obogaćuje ponudu koju pruža građanima i poslovnim partnerima. Radi se i na planiranju novih projekata, ali uglavnom su oni uslovljeni situacijom vezanom za pandemiju COVID-19.

“Pandemija koronavirusa je od svih javnih preduzeća ponajviše uticala na kompleks Centra Skenderija jer on upravo živi od okupljanja, kako privrednih, tako i kulturnih i sportskih. Nažalost, evo već godinu i tri mjeseca mi nemamo velikih događaja, osim nekim koje smo uspjeli organizirati, poput Zimske čarolije. Nažalost, svi sajmovi su od marta prošle godine otkazani. Nadamo se da bi na jesen mogli biti održani sajmovi ako se ova situacija popravi. Ide nabolje, nadamo se da će pandemija ubrzo biti iza nas, tako da možemo nastaviti sa svojim sajamskim aktivnostima“, kazao je Kapo.

Na Skenderiji otvorena velika igraona na otvorenom i klizalište u dvorani

Upravo danas je Centar Skenderija na platou otvorio veliku igraonu za djecu koja najmlađim nudi pregršt zanimljivih sadržaja.

U dvorani “Mirza Delibašić“ je pak od danas građanima omogućeno korištenje klizališta koje su već neko vrijeme koristili samo sportski kolektivi.

“Nema puno gradova ni u samoj regiji ni Evropi da mogu u maju, junu, julu i augustu imati klizalište olimpijskih dimenzija. Mi ovdje ne govorimo o Ledenoj dvorani kojeg je Centar Skenderija imao jer ona je nažalost van funkcije zbog rušenja krova nakon pada snijega 2012. godine, već ovdje govorimo o sportskoj dvorani koja se sada trenutno koristi kao klizalište. Vani na platou evo imamo dječiju igraonu na otvorenom. Idealna je to prilika za sve djecu i mlade da uživaju u narednom periodu kako se situacija s pandemijom popravlja“, kazao je Kapo.

Sajmovi se u Skenderiju vraćaju od jeseni, a Zimska čarolija počinje krajem novembra

Naglasivši da Centar Skenderija nije prestajao s radom ni za vrijeme rata, Kapo je kazao da se u tom preduzeću trude da, uz sve poteškoće vezane za pandemiju, nekim projektima nastave trend pružanja usluga građanima.

“Tako da smo prošle godine napravili ljetno klizalište, Zimsku čaroliju koja je bila jedna od najljepših novogodišnjih priča u regiji, ali sigurno i u Evropi s obzirom da se nalazila na prostoru od pet ili šest hiljada kvadratnih metara. Mi i ove godine nastavljamo s projektima, pratimo situaciju s pandemijom, odluke kriznog štaba i svaka popuštanja i poboljšanja epidemiološke situacije nam daju priliku da s novim projektima opet vratimo građane na Skenderiju“, kazao je Kapo.

Centar Skenderija godišnje je samostalno organizirao između četiri i šest velikih sajmova, a taj prostor je korišten za isto toliko sajmova koje su organizirali i drugi subjekti.

Prvi čovjek kompleksa Centar Skenderija Kapo nam je otkrio da je ove godine u planu održavanje tri ili četiri sajma ako to zbog pandemije bude moguće organizirati od jeseni do kraja godine.

“Zimska čarolija će ove godine početi nešto ranije 29. novembra na dan otvaranja Centra Skenderija iz 1969. godine. Tako da će to opet biti atrakcija bolja od prethodnih“, kazao je Kapo.

 Skenderija kao jedinstven spoj kulture, sporta i privrede može privući investitore

Centar Skenderija raspolaže velikim prostorom i sam kompleks zauzima više od 70.000 kvadratnih metara i pruža odlične mogućnosti za organiziranje seminara, sajmova, koncerata, sportskih takmičenja i drugih vidova okupljanja ljudi.

“Kada govorimo o kulturi, tu je Dom mladih, tu su dvorane. Kada je riječ o privredi, treba reći da se ispod nas nalazi privredni grad sa preko 250 prodavnica koje evo duže od pedeset godina pružaju usluge građanima i to je jedan mali tržni centar“, kazao je Kapo i dodao da Centar Skenderija posjeduje i B fazu koja je izgrađena pred Olimpijske igre u Sarajevu, ali da Ledena dvorana i velika sajamska dvorana u tom dijelu kompleksa nisu u funkciji zbog urušenog krova Ledene dvorane i još uvijek čekaju na obnovu.

Kapo je dalje kazao da kompleks Centra Skenderija u budućnosti zasigurno ima svoje potencijale i da uz podršku vlasnika, Skupštine Kantona Sarajevo, može privući zainteresirane investitore koji bi ulagali i obogaćivali sadržaje kompleksa koji je bio jedno od najvažnijih stjecišta mnogim generacijama Sarajlija.