Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koristiće ga od 1. januara

Centralna banka BiH ima novi logo, pogledajte kako izgleda

Centralna banka BiH u Sarajevu
25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sva buduća komunikacija sa medijskim kućama (saopštenja za javnost, odgovori na upite…) odvijaće se uz upotrebu novog loga

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) od 1. januara 2022. godine počinje s primjenom novog loga koji će biti korišten u svim vrstama komuniciranja i javnog prezentiranja institucije.

Sva buduća komunikacija sa medijskim kućama (saopštenja za javnost, odgovori na upite…) odvijaće se uz upotrebu novog loga.

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijeniće dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine. Proces izrade rješenja novog loga CBBiH podstaknut je potrebom za unapređenjem i modernizacijom vizuelnog identiteta institucije.

Novi logo Centralne banke BiH

Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika. Heksagon je oblik koji simbolizuje haromoniju i balans, a na njemu je zasnovana jedna od najsavršenijih prirodnih formi, pčelinje saće. Unutrašnjost heksagonalnog znaka riješena je nizom linija različitih vrijednosti koje stvaraju aktivnu i dinamičnu igru unutrašnjeg prostora. Tako kreirane partiture u međusobnom odnosu formiraju karakterističan trokut koji je zaživio kao definirajući simbol države Bosne i Hercegovine. Znak svojom fragmentiranom strukturom priziva formu gnijezda.

Gnijezdo kao simbol, internacionalno, sugeriše kompleksnost, sofisticiranost, predanost, znanje, atmosferu doma, zaštićenosti, sigurnosti. Svi pomenuti atributi odražavaju viziju i misiju Banke kao centralne finansijske institucije države. Znak je definisan kompleksnom strukturom elemenata koji odražavaju kompleksnost djelovanja ove institucije, a njihova naglašena vertikalna postavka sugerišu rast i prosperitet, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.