Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pojasnili detalje

Centralna banka mijenja dotrajale novčanice od 200 KM

PXL_161120_30858064 (1)
FOTO: Armin Durgut/Pixsell

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine će od 17. augusta 2022. godine pustiti u opticaj novčanice u apoenima od 200 konvertibilnih maraka, dodatno štampane u 2022. godini.

Novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, navedeno je u saopćenju CBBiH.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2022“ kao godina štampanja apoena i potpis guvernera CBBiH ”Senad Softić“.

Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.