Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centrotrans Eurolines obilježava Dan vozača i automehaničara

centrotrans-6
Foto: D. Begović

Centrotrans Eurolines kao prijevoznička kompanija već tradicionalno obilježava 15. januar, Dan vozača i automehaničara svečanim programom i nagradama za najuspješnije vozače i automehaničare.

Prilika je to da se ukaže na njihove radne i životne uslove, kao i na teškoće sa kojima se suočavaju u obavljanju svojih radnih zadataka.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Centrotrans Eurolinesa Himzo Devedžija kazao je za Fenu da je položaj vozača danas u BiH znatno bolji nego ranije, kao i položaj automehaničara.

– Vozila su novija, sigurnija, opremljenija, a putevi se obnavljaju. Također, mehaničari imaju mnogo bolje uslove za rad, savremenije alate, radionice su sa grijanjem i uslovi sa edukaciju su u svakom pogledu bolji – kazao je Devedžija.

Napomenuo je da se položaj zaposlenih u ovoj djelatnosti može unaprijediti samo zakonskim propisima uz nadzor njihove primjene.

– U BiH se Dan vozača i automehaničara obilježava mnogo godina prije nego što sam i sam postao vozač, a u Centrotrans Eurolinesu obilježavamo taj dan tradicionalno – izjavio je Devedžija.

Interes mladih za ove poslove, barem po njegovim riječima, veoma je velik. Naveo je da je to očito na osnovu svakodnevnih dospijeća aplikacija za poziv vozača, ali i mehaničara.

Udruženje vozača i automehaničara Centrotrans Eurolinesa će svoj dan obilježiti u ponedjeljak uz dodjelu nagrada, te prigodan kulturno zabavni program.

Tradicija obilježavanja 15. januara kao Dana vozača i automehaničara nastala je šezdesetih godina kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije. Nekada se ovaj dan slavio izletima i druženjima, vožnjama po gradovima, skupovima vozača i automehaničara, te sličnim aktivnostima.