Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovor u Osaki

Cijelom svijetu laknulo: Kina i SAD obustavljaju trgovinski rat

trump jinping

Dvije zemlje su se takođe složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u maju, obnoviti “na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja”

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump složili su se u subotu, na marginama summita G 20 u Osaki, oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora dvije najjače ekonomije svijeta.

Kako prenose svjetske agencije, pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije zemlje su se takođe složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u maju, obnoviti “na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja”.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u Osaki kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini “barem za sada” s obzirom da obje strane nastavljaju s pregovorima, te je potvrdio da će američke firme nastaviti opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

Prema Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti “tamo gdje smo stali” kada je došlo do njihova prekida ranije tijekom godine. Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

“Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode”, rekao je američki predsjednik.

“Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode”, kazao je Trump, potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Interesi prevladali razlike

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomata u subotu, nakon razgovora predsjednika dviju zemalja na marginama sastanka G20 u Osaki.

“Kina i SAD obje se nadaju da svijet može ostvariti stabilan rast”, kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije svijeta donijelo je olakšanje svjetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godinu dana trgovinskog rata donio ogromne troškove tvrtkama, mjerene milijardama, srezalo globalnu proizvodnju i opskrbu te zabrinulo financijska tržišta.