Biznis

Cijena nafte 34 dolara po barelu

29/01/2016

Prevelika ponuda, ogromne zalihe te nepovoljne ekonomske objave pogodovale su dodatnom pritisku na pad cijena sirove nafte, koja je sredinom januara dotakla najniži nivo u posljednjih 12 godina, spustivši se ispod nivoa od 30 dolara za barel.

Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) s isporukom u februaru jutros se kretala na nivou od 34,52 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI s isporukom u februaru jutros kretala na nivou od 33,69 dolara po barelu, navode analitičari.

Izuzetno blage vremenske prilike u Japanu, Evropi i SAD-u uz istovremeno slabo privredno raspoloženje u Kini, Brazilu, Rusiji i ostalim robno ovisnim privredama zaustavili su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju rast potražnje za sirovom naftom i spustili je na najniži godišnji nivo (milion barela dnevno) nakon što je u prethodnom tromjesečju potražnja dosegla najviše nivoe u skoro pet godina (2,1 milion b/d).

Po predviđanjima IEA (International Energy Agency), u ovoj godini nas očekuje umjeren rast potražnje na 1,2 miliona barela dnevno.

Na strani ponude, svjetska dnevna proizvodnja nafte povećana je za 2,6 miliona b/d u prošloj godini. Ipak, u decembru je rast smanjen na 0,6 miliona b/d kao posljedica smanjene proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a. Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEC-a smanjena je u decembru za 90.000 barela dnevno na još uvijek visokih 32,28 miliona b/d, što uključuje i proizvodnju ponovno pridružene Indonezije.

Nadalje, Iran, nakon što su ukinute sankcije, navodi da planira potaknuti proizvodnju za dodatnih 500.000 b/d. Po procjenama IEA-e oko 300.000 b/d dodatnih nafte moglo bi se naći na svjetskim tržištima do kraja tekućeg tromjesečja.

Analitičari očekuju da bi se cijena nafte trebala postupno oporaviti prema kraju godine, a glavni razlog vide u padu proizvodnje nafte iz škriljaca (SAD), te porastu globalne potražnje za naftom u trećem i četvrtom tromjesečju 2016. za 1,5 milion barela dnevno u odnosu na prvu polovinu 2016., javlja Index.hr.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.