Strah od drugog vala

Cijena nafte nakon nekog vremena ponovo u padu, poznat i razlog

nafta

Nakon šest sedmica uzastopnih dobitaka

Cijene nafte u petak su blago porasle na međunarodnim tržištima, ali su na putu prvog sedmičnog pada, nakon šest sedmica uzastopnih dobitaka, usljed straha za potražnju u slučaju izbijanja drugog talasa zaraze.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte uvećana je 20 centi ili 0,52 posto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, dosegnuvši 38,75 USD. U trgovanju dan ranije pojeftinila je za više od dolara, prenosi Hrportfolio.

Nakon što je ranije u petak pala više od pet posto, cijena barela nafte na američkom tržištu stabilizovala se na 36,49 USD i bila u plusu 15 centi, ili 0,41 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, javlja crnogorska MINA.

Cijene u oba ugovora u četvrtak su na zatvaranju trgovanja bile u minusu od približno osam posto. Referentne cijene nafte tako su na putu sedmičnog gubitka od više od osam posto, što je njihov prvi sedmični pad nakon šest sedmica rasta.

Uspon cijena nafte prekinut je zbog straha da možda završetak pandemija koronavirusa još nije ni izbliza na vidiku, s obzirom na to da približno polovina država u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bilježi rast novih slučajeva zaraze.

Britanska banka Barclays u petak je podigla procjenu cijene nafte u ovoj godini za četiri USD po barelu, obrazlažući to nešto većim manjkom u drugoj polovini godine, međutim na oprezu je zbog očekivanog sporog oporavka u bliskoj budućnosti.

“Intenzitet promjene fundamenata vjerovatno će se značajnije ublažiti budući da će dodatno poboljšanje potražnje zavisiti više o ponašanju potrošača nego o ublažavanju nametnutih ograničenja kretanja”, napisala je britanska banka u bilješci.

Proizvođači iz SAD-a, kao i iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika i, takozvane grupe OPEC+, smanjuju ponudu, podsjeća Reuters.

OPEC+ smanjio je isporuke nafte 9,7 miliona barela dnevno, što je oko desetina potražnje iz perioda prije izbijanja pandemije, a prošlog vikenda je postigao dogovor o produženju toga smanjenja proizvodnje.

Među važnim vijestima za naftna tržišta je najnoviji izvještaj američke vlade o rastu tamošnjih zaliha nafte i benzina u prošloj sedmici. Zalihe sirove nafte pritom su dostigle rekordnih 538,1 miliona barela, budući da je u zemlju stigla jeftina nafta uvezena iz Saudijske Arabije.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe njenih članica u četvrtak iznosila 36,55 USD, što znači da je pala nešto manje od dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.