Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijena nafte pala treću sedmicu zaredom

nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago pale i prošle sedmice, trećega zaredom jer podaci pokazuju da proizvodnja u SAD-u i dalje raste, dok potražnja za benzinom slabi.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,3 posto, na 63,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 57,30 dolara.

Nakon što su cijene nafte oslabile treću sedmicu zaredom, sasvim je jasno da su pod pritiskom, kaže Džon Kilduf (John Kilduff), partner u fondu Again Capital.

– Potražnja za benzinom manja je, što nije uobičajen slučaj u prazničkom razdoblju, dok opskrba stabilno raste. Ta kretanja treba pratiti – kaže Kilduf.

Proizvodnja nafte u SAD-u veća je oko 16 posto u odnosu na polovicu prošle godine i dosegnula je 9,78 miliona barela, što je njen najviši nivo od 1970-ih godina i blizu nivoa proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će to povećanje, uglavnom bazirano na proizvodnji iz škriljaca, vjerovatno u prvoj polovici 2018. dovesti do viška u ponudi na naftnim tržištima.