Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijena nafte stagnira dok se čeka smanjenje proizvodnje

nafta

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice ostala nepromijenjena – 51,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,1 posto, na 50,30 dolara.

Od kraja septembra, kada su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte(OPEC) postigle dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi se stabiliziralo tržište, cijene su nafte porasle oko 13 posto, a u jednom su se trenutku, po prvi puta nakon godinu dana, probile i iznad 53 dolara po barelu.

Podršku cijenama pružili su polovinom sedmice podaci o padu zaliha naftnih derivata u SAD-u sedmicu prije, što je potaknulo nadu u jačanje potražnje. No, ta je nada splasnula nakon vijesti o rastu zaliha sirove nafte i proizvodnje u SAD-u.

Prema podacima tvrtke Baker Hughes, prošle sedmice broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već 15. sedmicu od posljednjih 16, što je najduže razdoblje povećanja broja postrojenja od 2011. godine.

Prošle sedmice broj tih postrojenja povećan za četiri, na 432, što je njihov najveći broj od februara. Rast broja postrojenja pokazuje da se američkim kompanijama isplati proizvodnja s cijenama nafte na ovoj razini.

Ipak, ti podaci nisu izazvali značajniji pad cijena nafte jer analitičari kažu da bi broj tih postrojenja trebao sedmicama rasti za najmanje njih 10 kako bi imao većeg utjecaja na cijene nafte.

Međutim, ulagači su oprezni zbog naznaka da je proizvodnja i dalje visoka, dok potražnja ne jača, s obzirom na spori rast najvećih svjetskih gospodarstava. Procjenjuje se da je globalna ponuda za 1,0 do 1,5 miliona barela dnevno veća od potražnje.

“Nema velikih vijesti koje bi pokrenule tržište”, kaže Phil Flynn, analitičar u brokerskoj kući Price Futures Group.

No, smatra da bi cijene nafte mogle postupno nastaviti rasti dok se čeka detaljan dogovor članica OPEC-a. Sastanak OPEC-a o kvotama smanjenja proizvodnje po članicama bit će održan krajem novembra, a čeka se i kakav će doprinos dati proizvođači izvan OPEC-a, poput Rusije.

“Sumnjamo da će OPEC-ovi napori – čak i ako smanje proizvodnju s više od 33 na zacrtanih 32,5 miliona barela dnevno – biti dovoljni da se znatnije promijeni odnos ponude i potražnje na globalnom tržištu i da se značajno smanje naftne zalihe”, navode u izvješću analitičari francuske banke BNP Paribas.

No, dio analitičara smatra da se može očekivati daljnji rast cijena “crnog zlata”.

“Od ovih dana pa do studenoga OPEC će nastojati verbalno podržati rast cijena nafte, a tržište će vjerojatno odgovoriti na to”, kaže Jim Williams iz konzultantske tvrtke WTRG Economics.

U svakom slučaju, analitičari vjeruju da je konačno došlo vrijeme stabilizacije cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina.

U međuvremenu, cijene su se uspjele oporaviti, pa se već mjesecima kreću u rasponu između 40 i 50 dolara po barelu.