Cijena nafte u porastu poslije pobjede Trumpa

nafta

Cijene nafte su danas živnule, samo dan nakon što je pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u značajno oborila cijene “crnog zlata”, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Cijena naftnih fjučersa u Njew York porasla je iznad 45 dolara za barel, uslijed oporavka većine sirovina, od metala do žitarica.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u decembru porasla je za čak 36 centi na 45,63 dolara po barelu na robnoj berzi u New Yorku, dok je u Londonu rano jutros iznosila 45,55 dolara za barel. WTI nafta je jučer zaključena u plusu od 0,6 posto, poslije pada od 4,3 posto.

Sjevernomorska nafta “brent” za januarske isporuke ojačala je za čak 56 centi, na 46,92 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu. Cijena “brenta” je juče porasla za 32 centa, na 46,36 dolara za barel.

Američke zalihe nafte su prošle nedjelje porasle za 2,43 miliona barela, na 485 miliona, prema juče objavljenom izveštaju američke Administracije za energetske informacije.

Naredni test za naftno tržište će biti potencijalno finalizitanje dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) 30. novembra, navodi njujorška agencija.

Kako je nedavno izvijestila iranska novinska agencija Šana, iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh je optimističan povodom postizanja dogovora.