Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene banana najviše u posljednjih 10 godina, evo zašto

banane

Cijene banana na evropskom tržištu najviše su u posljednjem desetljeću. Prema informacijama Tržišnog cjenovnog informacijskog sistema u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, veleprodajne cijene banana u Hrvatskoj su zadnjih nekoliko sedmica rasle i 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Protekle sedmice veleprodajna je cijena žutih banana iz Ekvadora na godišnjem nivou bila 26,86% viša, iz Kolumbije 9,61%.

Stručnjaci najavljuju da bi im cijene i dalje mogle rasti – sve do 1. maja, kada se u pravilu više okrećemo sezonskom voću.

Stipe Vrcan, voditelj prodaje Dodira prirode, drugog najvećeg uvoznika banana po količini nakon Konzuma, kaže kako su visoke cijene uvjetovane nizom elementarnih nepogoda koje su prije mjesec dana poharale područje Srednje Amerike. Honduras, Gvatemalu, Meksiko, Kostariku, Ekvador pogodile su ogromne količine oborina, poplave, niske temperature…, što za posljedicu ima manju proizvodnju na plantažama, ali i kašnjenja na terenu i probleme s logistikom u lukama i na cestama.

S time su se, kako prenose svjetski mediji, poklopila i politička previranja u nekim zemljama, u Hondurasu i štrajkovi radnika Chiquite, da bi čelnici dviju velikih multinacionalki – i Chiquite i Del Montea priznali kako imaju problema s proizvodnjom banana.

Za Ekvador se drži kako je u tom sveopćem šoku za evropsko tržište dobro i prošao jer je pretrpio najmanje štete od vremenskih nepogoda u regiji. No sada je još veći pritisak dobavljača banana na Ekvador, dok su raspoložive količine razočaravajuće u usporedbi s ranijim godinama, izjavio je za Fresh Fruit Portal Robert Greeve iz nizozemskog Anaco&Greevea. Stabilnija ponuda očekuje se sredinom marta.