Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene brašna i ulja jeftinije u Njemačkoj i Velikoj Britaniji nego u BiH

supermarket hrana

Kako su cijene osnovnih životnih namirnica u BiH izuzetno visoke u usporedbi s plaćama i mirovinama nije nikakva novost, ali kako se iz godine u godinu dolazimo u situaciju da su cijene hrane i pića iste ili čak niže u Njemačkoj, nego u BiH onda iz prave perspektive vidimo današnju BiH.

Prema analizi koju je napravio bh. poslovni magazin Prizma, vidljivo je kako su primjerice cijene brašna, ulja, maslaca, jaja i mlijeka jeftinije u Njemačkoj i Velikoj Britaniji nego u bh. trgovinama.

Prema navedenoj analizi, kilogram brašna u Njemačkoj se kreće između 0,6 i 1,8 maraka, u Velikoj Britaniji između 0,8 i 2,1 maraka, a u našoj zemlji između 1,1 i dvije marke

Ukoliko znamo kako je službeni podatak da je prosječna plaća u BiH oko 830 maraka, minimalna plaća oko 340 maraka, a realna plaća većine naših građana oko 500 maraka u prosjeku, ne treba čuditi što nam je oko 20 posto stanovništva u dubokom siromaštvu, a oko 50 posto na granici siromaštva.

Prema navedenoj analizi, kilogram brašna u Njemačkoj se kreće između 0,6 i 1,8 maraka, u Velikoj Britaniji između 0,8 i 2,1 maraka, a u našoj zemlji između 1,1 i dvije marke. Nadalje, cijena litre ulja u Njemačkoj je oko dvije marke, u Velikoj Britaniji tri marke, a u BiH 2,2 marke. Jaja, za komad, u Njemačkoj su između 0,3 i 0,7 maraka, u Velikoj Britaniji 0,2 i 0,4 marke, a u BiH između 0,3 i 0,7 maraka.

Cijena 250 grama maslaca u Njemačkoj se kreće između 1,7 i 3,5 maraka, u Velikoj Britaniji između 2,2 i 8,8 maraka, a u BiH tri i pet maraka. Isto tako, cijena litre mlijeka u Njemačkoj se kreće od 0,8 do 2,8 maraka, u Velikoj Britaniji od 1,2 do tri marke, a u našoj zemlji 1,35 do 1,9 maraka.

Vrlo slični podaci su i kada se gledaju cijene pasti za zube, dezodoransa, šampona, toalet papira, … Kako bi usporedba bila potpuna, treba navesti prosječne plaće u navedenim zemljama.

Dakle, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 4.215 maraka, u Velikoj Britaniji 5496 maraka, što znači u Njemačkoj više od pet puta veća nego u BiH, a u Velikoj Britaniji oko 6,6 puta veća nego je to slučaj u našoj zemlji.

Kako se navodi u analizi Prizme, ako u obzir uzmemo da jedna potrošačka korpa u BiH iznosi oko 600 maraka, prosječna neto plaća navedenih 830 maraka, a minimalna plaća oko 340 maraka, i kad tome dodamo troškove režija, ispada da većina građana BiH nema financijske mogućnosti da sebi dnevno priušte ni dva normalna obroka.

[yuzo_related]

To se posebno odnosi na armiju onih koji zarađuju minimalnu plaću. Prema tome, sve ostalo jednostavno pada u vodu, sve priče naših političara o boljim pokazateljima, o navodnom ekonomskom rastu, porastu zaposlenosti, Reformskoj agendi, bržem putu ka Evropskoj uniji.

Jer, dok god ogroman broj naših građana (pretpostavlja se ako u BiH živi oko 3,6 milijuna stanovnika) svaki dan legnu gladni, to jasno pokazuje sav jad i čemer bh. politike od rata do danas, piše Dnevni list.

Možda je zato najbolje ovaj tekst završiti s porukom s jednog grafita: “Samo 3,6 miliona ljudi ima sreću da živi u BiH! Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve ostalo!”.