Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kraj carinskog rata

Cijene dionica na svjetskim berzama dosegle nove najviše nivoe u istoriji

kina saD

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice dosegle nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta svjetskog privrede nakon potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,8 posto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 3.329 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 9.388 bodova.

Novi rekordi tih indeksa, kao i evropskog STOXX 600 te MSCI indeksa svjetskih berzi, uslijedili su nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.

No, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju.

Predsjednik Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje… No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagiralo negativno”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompanija Horizon Investment Services.

U svakom slučaju, kaže, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i potaknulo nadu da će to pozitivno uticati na obje ekonomije i zarade kompanija.

No, pojedini analitičari pozivaju na oprez jer su posljednjih mjeseci tržišta rasla uglavnom zahvaljujući nadi u dogovor između SAD-a i Kine, a mnoga pitanja i dalje ostaju otvorena.

Kažu da će pregovori o drugoj fazi sporazuma biti puno teži jer u prvoj fazi nisu riješena strukturna pitanja koja su i dovela do sukoba.

Po tim pitanjima postoji fundamentalna razlika u stavovima između Washingtona i Pekinga, pa će biti teško doći do dogovora, smatraju neki analitičari.

Stabilan rast kineske ekonomije

Ulagače je prošle sedmice ohrabrio podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 6 posto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i u skladu s očekivanjima analitičara.

Iako to znači da je u cijeloj prošloj godini rast druge po veličini svjetske ekonomije usporen na samo 6,1 posto, najniži nivo od 1990. godine, ulagače su ohrabrile naznake zaustavljanja trenda usporavanja rasta.

„Iz kineske ekonomije stižu dobre vijesti. Podaci o industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji pokazuju da se odmiču od dna i da je ciklus usporavanja rasta vjerovatno završen“, kaže Daniel Gerard, strateg u kompaniji State Street Global Markets.

Pozitivno su na tržišta uticali i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

A u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,8 posto manje nego u istom periodu godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebno u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Tako se, primjerice, u anketi Reutersa procjenjuje da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 5,8 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.674 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 13.526 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 6.100 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle sedmice porastao 0,8 posto, na 24.041 bod.