Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"NBC"

Cijene dionica na Wall Streetu u padu drugi dan zaredom

wall street cijene dionice
FOTO: Unsplash / Stephen Dawson

Thomas Barkin, predsjednik ogranka Federal Reserves u Richmondu, kazao je jučer da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da pritisci rasta cijena popuštaju

Na Wall Streetu cijene dionica su u padu drugi dan zaredom jer su porasli prinosi na državne obveznice, pa dio ulagača preusmjerava kapital iz dionica u obveznice, navodi NBC.

Dow Jones oslabio je 0,19 posto, na 35,215 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 4.501 bod, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 13.959 bodova.

Pritom su u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale. Ulagači su oprezni jer su prinosi na američke obveznice porasli drugi dan zaredom, nakon što je bonitetna agencija Fitch u srijedu smanjila kreditni rejting SAD-a.

Tako je prinos na 10-godišnje državne obveznice jučer dosegnuo 4,198 posto, najviši nivo od novembra prošle godine.

– Povećani prinosi na obveznice izazivaju privlačnost dionica – kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Prinosi rastu, među ostalim, zbog špekulacija da bi Američka centralna banka (FED) mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope ili ih na povišenim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo.

Naime, svi najnoviji podaci ukazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati daljnji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju.

Thomas Barkin, predsjednik ogranka Federal Reserves u Richmondu, kazao je jučer da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednji podaci pokazuju da pritisci rasta cijena popuštaju.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 15.893 boda, a pariški CAC 0,72 posto, na 7.260 bodova.