jeftinije gorivo

Hoće li pumpe u Federaciji pratiti pad cijena goriva u RS?

cijene goriva pumpa
FOTO: radiosrebrenik.ba

Nove cijene sirove nafte u međuvremenu zabilježile najveći sedmični pad od marta ove godine

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, trebalo bi tokom naredne sedmice, da pojeftine u prosjeku od pet, pa do čak 15 feninga, u zavisnosti od vrste naftnog derivata.

Vrlo vjerovatno da će ovaj trend morati pratiti i pumpe u Federaciji BiH.

– Na svjetskim tržištima je u posljednje vrijeme došlo do značajnog pada cijene sirove nafte, sa 95 na 84 dolara i naši domaći distrubuteri su nakon tri, četiri dana, došli u situaciju da sada mogu i naniže da koriguju svoje cijene. Reagovali su čim su bili u prilici – rekao je Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđe Savić za “Glas Srpske”.

Navodi i da su nabavne maloprodajne cijene goriva, dizela, prije nešto manje od deset dana bile 3,05 KM. Ali i da su nove cijene sirove nafte u međuvremenu zabilježile najveći sedmični pad od marta ove godine.

Do istog je došlo nakon izvještaja o velikom povećanju zaliha benzina i slaboj potražnji u kombinaciji s rasprodajom tržišta obveznica, što je promijenilo raspoloženje na naftnim tržištima.

Četvoročlanoj porodici potrebno 3.322 KM

Četveročlanoj porodici u BiH 2021. godine trebalo je 2.101 KM što je mnogo više od prosječne plate.

Uslijedila je inflacija, pa je prošle godine trebalo 2.905 KM za 31 dan. A na raspolaganju su mnoga domaćinstva imala 1.800 maraka manje.

Sada je potrebno 3.322 KM. Prema online bazi podataka NUMBEO bh. porodici potrebno je i više, tačnije 3.700 KM. A onima koji žive sami 1.122 KM uz opasku da kirija nije uračunata.