Preokret

Cijene na pumpama u SAD-u niže nego prije rata

benzinska-pumpa (2)

Niz faktora doveo je sada do pada cijena – i nisu svi pozitivni. Strahovi od potencijalne recesije i zabrinutost zbog izolacije u Kini zbog Covida uticali su na cijene energije

Cijene na pumpama u SAD-u nastavljaju padati, spuštajući američki prosjek za benzin ispod nivoa na kojem je bio kada je Rusija napala Ukrajinu.

Galon običnog benzina sada doseže 3,47 dolara na nacionalnom nivou. To je ispod prosjeka od 3,54 dolara 24. februara, na dan kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, piše Biznisinfo.ba.

To je pad od oko 12 centi u prošloj sedmici i 29 centi u prošlom mjesecu. Ove sedmice je prvi put od februara da je nacionalni prosjek pao ispod 3,50 dolara po galonu.

Cijene goriva porasle su u januaru i februaru jer su ulagači bili zabrinuti zbog poremećaja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Niz faktora doveo je sada do pada cijena – i nisu svi pozitivni. Strahovi od potencijalne recesije i zabrinutost zbog izolacije u Kini zbog Covida uticali su na cijene energije.

Ostali faktori uključuju manje od očekivanih poremećaja u ruskim naftnim tokovima i rekordno ispuštanje nafte iz hitnih rezervi od strane Bidenove administracije.

Iako su cijene goriva još uvijek relativno visoke za ovo doba godine, potpuno je preokrenut skok uzrokovan ratom u Ukrajini. Taj je skok pogoršao inflaciju i upalio alarm za inflaciju širom svijeta.