Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene nafte blizu novih najviših nivoa u 17 mjeseci

arabija nafta

razdoblju prekomjerne opskrbe i da će se cijene stabilizirati nakon dvije godine pada.

Prošloga je sedmice nekoliko velikih proizvođača, uključujući Kuvajt i Saudijsku Arabiju, obavijestilo svoje klijente da će od januara 2017. godine početi smanjivati opskrbu.

Rusija je, pak, u petak izvijestila da su sve naftne kompanije u zemlji, uključujući i najveći Rosneft, pristale smanjiti proizvodnju.

– Cijene su nafte porasle nakon što je Rusija izvijestila da će njezine kompanije smanjiti proizvodnju, ali i zbog povećanih procjena cijena Goldman Sachsa -kaže Phil Davis, partner u fondu PSW Investments.

Zahvaljujući najavama o smanjenju proizvodnje, investicijska banka Goldman Sachs povećala je u petak svoje procjene kretanja cijena nafte u drugom tromjesečju iduće godine na 57,50 dolara, s prethodnih 55 dolara po barelu.

I dok OPEC i neke druge zemlje smanjuju proizvodnju, u SAD-u je nastavljen trend rasta broja bušotinskih postrojenja koji traje već sedam mjeseci.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj tih postrojenja prošle sedmice povećan za njih 12, na 510, što je manje od 541 bušotine u istom lanjskom razdoblju, ali najviše od janaura ove godine. To pokazuje da se američkim proizvođačima, uz ovakve cijene, isplati proizvodnja.

Unatoč rastu proizvodnje u SAD-u, analitičari vjeruju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.

To bi značilo da se nastavlja oporavak cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u posljednjih 13 godina.

U međuvremenu, uspjele su se odmaknuti od tih razina, a dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje dao im je dodatni poticaj.