Biznis

zbog koronavirusa

Cijene nafte danas izgubile sav prošlosedmični dobitak

24/02/2020

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2 posto, na 58,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 53,38 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle jer se širenje koronavirusa u Kini usporava, ali kako su zaredale vijesti o širenju tog virusa izvan Kine, u ponedjeljak su cijene izgubile sve prošlosedmične dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2 posto, na 58,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 53,38 dolara.

U prvoj polovici prošle sedmice cijene su nafte uglavnom rasle, zahvaljujući podacima koji su pokazivali da broj umrlih i zaraženih u Kini raste sporije nego prethodnih sedmica.

Zahvaljujući tome, ulagači su se ponadali da je širenje virusa dosegnulo vrhunac te da slijede bolje vijesti.

Ohrabrile su ih i vijesti o poticajnim monetarnim i fiskalnim mjerama kineskih vlasti, što je ublažilo strahovanja od velikih ekonomskih šteta u toj zemlji.

Zbog toga su i vodeći proizvođači nafte u svijetu počeli slati signale da im se ne žuri dodatno ograničiti proizvodnju, unatoč očekivanom padu potražnje zbog epidemije.

Tako je ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao da su globalni proizvođači zaključili da ne bi više imalo smisla da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici okupljaju prije planiranog redovnog sastanka u idućem mjesecu.

Trenutno OPEC+ smanjuje proizvodnju za 1,7 miliona barela dnevno a tehnički je odbor preporučio da bi se trebala smanjiti za dodatnih 600 hiljada barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom.

– Tjeskoba koju je prouzročio virus pala je u drugi plan i ulagači su zadovoljni salvom poticajnih mjera središnje banke… Dodatno su raspoloženje poboljšala očekivanja da će OPEC+ reagirati na strani ponude – kazao je polovicom sedmice Stephen Brennock iz konzultantske kuće PVM.

Međutim, krajem prošle sedmice zaredale su vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, dok je Južna Koreja izvijestila o snažnom rastu novih slučajeva koronavirusa, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu opustjele.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Južnoj Koreji od koronavirusa dosad umrlo sedmoro ljudi, a zaraženo ih je više od 700.

Virus se širi i u Italiji, gdje je dosad troje ljudi umrlo, dok ih je više od 150 zaraženih.

Zbog toga su se krajem prošle sedmice cijene nafte našle pod pritiskom, pa su izgubile dobar dio prethodnih dobitaka.

U ponedjeljak je, pak, nastavljen pad cijena nafte. Rano jutros cijena barela na londonskom tržištu potonula je 3 posto, na 56,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 51,90 dolara.

Tako su prvog dana ove sedmice cijene nafte izgubile sve prošlosedmične dobitke, prenosi SEEbiz.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.