Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle oko dva posto

nafta

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle oko dva posto i dosegle najviše nivoe u dvije i po godine jer ulagači vjeruju da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na cijelu iduću godinu.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 2,4 posto, na 63,55 dolara, a u jednom je trenutku dosegla i 64,65 dolara, najviši nivo od lipnja 2015.

Na američkom je tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 56,72 dolara, a tokom sedmice cijena mu je dosegla 57,92 dolara, najviši nivo od srpnja 2015.

Od lipnja, kada su zaronile na najniže nivoe u ovoj godini, cijene nafte porasle su oko 40 posto, a podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno, kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Na tržištu očekuju da će članice OPEC-a na sastanku krajem studenoga postići dogovor o tome, ali ističu i to da bi visoke cijene nafte mogle dovesti do rasta proizvodnje iz škriljca u SAD-u.

Procjenjuje se da će prosječna proizvodnja u SAD-u u ovoj godini porasti na 9,2 miliona barela dnevno, dok je lani iznosila 8,9 miliona. Iduće bi godine mogla dosegnuti rekordnih 10 miliona barela dnevno.

Na to ukazuju i podaci kompanije Baker Hughes po kojima je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice povećan za devet, što je njihov najveći sedmični skok od lipnja, pa je ukupan broj tih postrojenja dosegao 738.

Lani su u tom periodu bila aktivna samo 452 postrojenja, što pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte.

Zbog toga, ali i zbog tenzija na Bliskom istoku – posebno između Saudijske Arabije i Irana, analitičari Goldman Sachsa u idućem razdoblju očekuju veće oscilacije cijena nafte, javlja SEEbiz.