Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene nafte padaju, SAD proizvode sve više

OPEC

Cijene nafte su pale tokom današnjeg trgovanja u Aziji, nakon što je proizvodnja tog energenta u SAD premašila 30-godišnji maksimum, što je podstaklo novu zabrinutost oko visokog nivoa globalnih zaliha nafte, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

[pull_quote_right]OPEC će po svoj prilici zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte da bi očuvao tržišni udio[/pull_quote_right]

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi dva centa na 59,62 dolara, dok je nafta tipa “brent” za julsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 63,75 dolara, prenosi agencija France-Presse.

Analitičari navode da su trgovci zabrinuti što proizvođači nafte ne smanjuju tempo proizvodnje uprkos visokim zalihama zbog kojih su cijene nafte u toku protekle godine pale 50 odsto.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da je proizvodnja nafte u SAD u nedjelji zaključno sa 29. majem porasla za 20.000 barela dnevno na 9,59 miliona barela, što je najviši nivo od januara 1983.

OPEC će po svoj prilici zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte da bi očuvao tržišni udio, navodi stručnjak konsultantske kuće EY za Aziju i Pacifik Sanjeev Gupta. Organizacija koja proizvodi oko trećinu svjetske nafte je na prethodnom sastanku u novembru zadržala nivo proizvodnje nafte od 30 miliona barela dnevno.