svjetsko tržište

Cijene nafte pale nakon rasta na trgovanju u petak

nafta-unsplash

Federalne rezerve SAD podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, što je dovelo do zabrinutosti da će taj potez usporiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom

Cijene nafte pale su u ponedjeljak za oko jedan posto nakon rasta na prethodnom trgovanju, jer su se investitori fokusirali na kratkoročne brige o potražnji koje proizlaze iz ključnih predstojećih podataka o inflaciji u SAD-u i održavanju rafinerija u Aziji i Sjedinjenim Državama.

Terminski ugovori na naftu Brent pali su za 86 centi, ili jedan posto, na 85,53 dolara po barelu nakon povećanja od 2,2 posto u petak. Američka nafta West Texas Intermediate bila je na 78,83 dolara za barel, što je pad od 89 centi, ili 1,1 posto, nakon rasta od 2,1 posto na prethodnom trgovanju.

– Cijene sirove nafte slabe jer trgovci energentima predviđaju potencijalno slabljenje izgleda potražnje sirove nafte jer bi ključni izvještaj o inflaciji mogao natjerati Fed da pooštri politiku mnogo agresivnije – rekao je Edward Moya, viši analitičar u OANDA-i, pozivajući se na podatke o potrošačkim cijenama u SAD-u koji će biti objavljeni 14. februara.

Federalne rezerve SAD podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, što je dovelo do zabrinutosti da će taj potez usporiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Cijene nafte porasle su u petak nakon što je Rusija, treći najveći svjetski proizvođač nafte, objavila da će smanjiti proizvodnju sirove nafte u martu za 500.000 barela dnevno, ili za oko pet posto proizvodnje, u znak odmazde zbog zapadnih ograničenja na njen izvoz koja su nametnuta kao odgovor na sukob u Ukrajini, javlja Reuters.