Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko tržište

Cijene nafte pale za više od dva posto

nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, nakon snažnog rasta sedmicu dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih sedmica mogla porasti

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala 2,9 posto, na 41,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 40,25 dolara.

Pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja ulagača da će nove restriktivne mjere zbog drugog vala širenja koronavisrusa u svijetu izazvati slabljenje potražnje.

Posljednji podaci pokazuju da se usporava oporavak američke ekonomije, najvećeg potrošača nafte u svijetu, od koronakrize, što bi također moglo oslabiti potražnju.

Tako je četverosedmični prosjek potražnje za benzinom u SAD-u oko 9 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Broj zaraženih koronavirusom snažno raste i u drugim dijelovima svijeta, pa se uvode nova ograničenja koja će ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji je, primjerice, prerada nafte u avgustu bila 26 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju jer je potražnja za gorivima pala pod uticajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i prometne aktivnosti.

Cijene su pod pritiskom i zbog naznaka da bi idućih sedmica mogla porasti ponuda nafte na svjetskom tržištu. Među ostalim, očekuje se da će Libija uskoro obnoviti izvoz.

Kompanija Shell je za 3. oktobar rezervirala tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci.

Uz to, Iran je u septembru znatno povećao proizvodnju i isporuke, a proizvodnja raste i u SAD-u.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniži nivo u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskkih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.