Biznis

Smanjenje proizvodnje

Cijene nafte porasle i prošle sedmice

25/03/2019

Od početka ove godine cijene su nafte porasle više od 20 posto

Na svjetskim tržištima cijene nafte su blago porasle i prošle sedmice, treće zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalne ekonomije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovicom sedmice cijene su nafte dosegnule najviše razine u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Tako je u četvrtak na londonskom tržištu cijena barela dosegnula 68,69 dolara, a na američkom tržištu 60,39 dolara.

No, u petak su cijene skliznule s tih razina nakon što je objavljen niz podataka koji ukazuju na slabljenje ekonomskih aktivnosti u SAD-u, eurozoni i Japanu, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

Od početka ove godine cijene su nafte porasle više od 20 posto, zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnje i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat koji je lani negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Od početka prošle godine SAD je povećao proizvodnju za više od 2 miliona barela dnevno, na rekordnih 12,1 milion barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen petu sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za devet, na ukupno 824, što je njihov najmanji broj od aprila prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.