Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene nafte porasle zbog komentara Fed-a o inflaciji i tenzija na Bliskom istoku

nafta platforma
Foto: Pixabay

Iako zapisnik sa sastanka Fed-a nije dao direktne naznake o tome kada bi smanjenje kamatnih stopa moglo početi, rasprave su signalizirale rastući osjećaj da je inflacija pod kontrolom i rastuću zabrinutost zbog rizika koje “previše restriktivna” monetarna politika može imati za ekonomiju

Cijene nafte porasle su u petak nakon što su zapisnici sa sastanka američkih Federalnih rezervi sugerirali da je inflacija pod kontrolom i zbog najava da će američki državni sekretar Antony Blinken posjetiti Bliski istok kako bi pokušao spriječiti širenje sukoba između Izraela i Gaze.

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 32 centa ili 0,4 posto, na 77,91 dolara po barelu, dok su oni za američku naftu West Texas Intermediate porasli za 43 centa ili 0,6 posto, na 72,62 dolara.

Obje referentne vrijednosti, koje su na putu da završe prvu sedmicu godine na višem nivou, gotovo su nadoknadile sve gubitke od četvrtka, kada su cijene pale zbog masivnog sedmičnog povećanja zaliha.

Iako zapisnik sa sastanka Fed-a nije dao direktne naznake o tome kada bi smanjenje kamatnih stopa moglo početi, rasprave su signalizirale rastući osjećaj da je inflacija pod kontrolom i rastuću zabrinutost zbog rizika koje “previše restriktivna” monetarna politika može imati za ekonomiju.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može potaknuti ekonomski rast i potražnju za naftom.

Zabrinutost u snabdijevanju dodatno su pojačali i događaji na Bliskom istoku, gdje izraelske snage planiraju otvoreniji pristup sjeveru i daljnju potjeru za liderima Hamasa na jugu.

Kako bi spriječio širenje sukoba, Blinken je u četvrtak trebao otputovati na Bliski istok na jednu sedmicu, javlja Reuters.