Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje

nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, nakon snažnog skoka sedam dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC-a i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,2 posto, na 52,40 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 49,60 dolara.

Nakon što su sedam dana prije skočile više od 8,5 posto i dosegnule najviše razine u dva mjeseca, prošle su sedmice cijene nafte blago pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do marta 2018., podaci Reutersa pokazuju da je u julu izvoz OPEC-a dosegnuo rekordne razine u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, julski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 miliona barela, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Podaci Reutersa pokazali su i da je proizvodnja OPEC-a u julu dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dosegnula 9,43 miliona barela dnevno, najviše od avgusta 2015. godine i 12 posto više nego u junu.

– Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara – poručila je središnja australska banka u svom redovnom izvješću.

Ipak, unatoč rastu proizvodnje, cijene nafte nisu osjetnije pale jer ih podržava jačanje potražnje.

U SAD-u je potražnja za benzinom u prošloj sedmici porasla na rekordnih 9,842 miliona barela dnevno, navodi se u izvješću američke vlade.

Kompanija Baker Hughes objavila je, pak, u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice pao već drugu sedmicu u posljednje tri. No, broj bušotinskih postrojenja i dalje se kreće oko njih 765, najviše od aprila 2015. godine.

Stoga će se i idućih sedmica pažljivo pratiti raste li proizvodnja u SAD-u jer to narušava napore članica OPEC-a koje smanjuju proizvodnju ne bi li se umanjila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podržale cijene ‘crnog zlata’.

Ove sedmice u Abu Dhabiju održat će se sastanak tehničkog savjeta OPEC-a i proizvođača izvan tog kartela na kojemu će se razgovarati o pridržavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.