Biznis

svjetsko tržište

Cijene nafte prošle sedmice blago porasle, trgovanje oprezno

11/03/2019

I dok makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta ili čak slabljenje potražnje za naftom, proizvodnja u SAD-u i dalje se kreće na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, no njihov je rast bio ograničen zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih globalnih gospodarstava izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1 posto, na 65,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 56,05 dolara.

Podršku cijenama pružaju vijesti da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Dodatnu im podršku pruža i smanjenje proizvodnje u Venezueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Uz to, ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine, što bi moglo utjecati na stabilizaciju rasta kineskog i globalnog gospodarstva.

No, zasad je to samo nada jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u februaru broj zaposlenih porastao za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 180.000.

Ti podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine, što je dodatno zabrinulo ulagače, ionako pokolebane zbog slabih pokazatelja iz Kine, koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kineski je izvoz, naime, u februaru pao za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u tri godine i znatno veći od 4,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To ukazuje na slabost inostrane potražnje, dok na slabljenje domaće potražnje ukazuje podatak o 5,2-postotnom padu uvoza, većem u odnosu na 1,4 posto koliko su očekivali analitičari.

Uz to, prošle je sedmice Evropska centralna banka (ECB) znatno smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini, s prethodnih 1,7 na 1,1 posto, što potvrđuje da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

To je izazvalo oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, prenosi SEEbiz.

– Ako se nastavi pad cijena dionica, to bi moglo pritisnuti i cijene nafte – kaže Brian LaRose, analitičar u tvrtki United-ICAP.

I dok makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta ili čak slabljenje potražnje za naftom, proizvodnja u SAD-u i dalje se kreće na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen treću sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za njih 9, na ukupno 834, što je njihov najmanji broj od maja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.