Biznis

međunarodno tržište

Cijene nafte u utorak više od 51 dolara

30/12/2020

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,32 dolara

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 51 dolara, potaknute pripremama SAD-a da građanima isplati veću pomoć u koronakrizi, što bi moglo poduprijeti privredni rast i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 48,14 dolara. Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem demokrati imaju većinu, prihvatio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa i izglasao podizanje iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara. Pomoć još mora odobriti Senat, u kojem većinu imaju republikanci.

– Čini se da cijene nafte podupire američko usvajanje paketa zakona o poticajima i državnom financiranju – konstatira Jeffrey Halley iz savjetodavne kuće OANDA.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost zbog mjera zatvaranja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa. Britanija je zbog novog soja virusa ponovo uvela ograničenja kretanja, što je utjecalo na potražnju i cijene. U pojedinim dijelovima Europe i Afrike porastao je pak broj zaraženih i hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom. Trgovci su suzdržani i u očekivanju sastanka na kojima će Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, razgovarati o ograničenju opskrbe. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno a od početka iduće godine trebao bi ublažiti rezove za 500 hiljada barela dnevno.

Rusija podržava ublažavanje rezova u veljači za dodatnih pola milijuna barela dnevno, na 6,7 miliona barela dnevno. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je u ponedjeljak da u 2021. očekuje pet do šest milijuna barela dnevno dodatne potražnje, koja se još nije potpuno oporavila od pandemije, prenosi SEEbiz.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.