Biznis

Drastično skuplje

Cijene ogrjeva “lete u nebo”: Pozajmio sam pare da kupim drva

27/11/2018

Potražnja za ogrjevom u ovom periodu malo manja nego ranije jer su građani nabavili određenu, ali nedovoljnu količinu.

Oni koji još nisu nabavili ogrev, a narednih dana se očekuju minusi i snježne padavine, hvataju se za glavu jer će im se “smrznuti” i novčanici, zato što je na pojedinim mjestima za metar drva potrebno izdvojiti i do 105 KM.

Prodavac drva iz Sarajeva ističe da se posljednjih dana traži cjepanica više, ali da je skočila i cijena.

“Metar bukovih drva košta 105 KM s prevozom, ali je još uvijek velika zainteresovanost za ovu vrstu ogrjeva”, kazao je on i dodao da je isporuka istog dana kada kupac traži, piše Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, u septembru je za metar bilo potrebno izdvojiti oko 90 KM, a sada je potrebno izdvojiti više jer se drva kupuju u posljednji čas.

Manja potražnja

Jedan Sarajlija kaže da nije mogao ranije da kupi drva jer je opremao dva sina za školu pa se istrošio, a do sada je ložio stare zalihe ogreva.

“Više namam ni cjepanicu, pa idem da naručim količine za ovu zimu. Znam da nije pametno što sam čekao zadnji čas, ali troškovi ne pitaju šta je mudro. Uzeo sam pozajmicu da nabavim drva”, rekao je on.

Slaven Milovanović iz Dervente, koji se bavi prodajom drva za ogrjev, ističe da je potražnja za ogrjevom u ovom periodu malo manja nego ranije jer su građani nabavili određenu, ali nedovoljnu količinu.

“Imamo i onih kupaca koji su početkom jeseni kupili jednu količinu pa sada zovu i traže da im se doveze još”, kazao je Milovanović.

Dodao je da paleta koja sadrži nepuna dva metra košta 190 KM.

“Sad najviše drva za ogrev izvozimo za Italiju”, naveo je Milovanović.

Trgovac Milan iz Banjaluke ističe da metar bukovih drva s prevozom kod njega košta 90 KM.

“Jesenas smo baš imali problema s nestašicom drva, a cijenu smo morali podići i zbog toga, ali i zato što imamo problema s radnom snagom, odnosno nemamo radnika”, kazao je Milan.

Potrošači koji se griju na drva ističu da je ove godine, kao nikada, bilo teško doći do drva, a i kada se nađu, cijene su previsoke.

“Prošle godine, recimo, 10 metara drva moglo se naći za 650 KM, dok je ove godine prelazilo i 800 KM”, kazao je Uroš V. iz Banjaluke.

Dodao je da, i kada se uspiju naći drva, problem predstavlja prevoz i često se dovoze u zatvorenim kombijima.

Spas u alternativi

“I ako se nađu preko šumarije, cijena je nešto niža, ali je opet problem prevoz koji se mora plaćati naknadno”, dodao je on i istakao da će ova zima sigurno biti posljednja u kojoj će se grijati na drva.

Za narednu grijnu sezonu, rekao je, tražiće neku alternativu, bilo struja ili gas.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora, ističe da je ove godine cijena ogrjeva visoka.

“Ogrjev je ove godine drastično skuplji nego prošle godine. Drva su se prošle godine mogla nabaviti i za 55 KM, dok su ove godine i preko 100 KM”, kazala je Marićeva i dodala da je to veliki udar na džep potrošača.

Komentari

Autor: Nezavisne novine

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.