Biznis

Kreiran višak energenta

Cijene peleta u padu u BiH zbog problema sa Kosovom, u Senigoru tona košta 350 KM!

27/12/2018

"Senigor pelet nabavlja samo od ozbiljnih i certificiranih proizvođača. Jasno je da mnogi love u mutnom, a kupci su ti koji trebaju napraviti selekciju", poručuju iz Senigora

Cijene peleta u odnosu na protekli mjesec neugodno su iznenadile građane koji su usljed pada temperatura krenuli kupiti dodatni ogrjev.

Prema nekim informacijama, na pojedinim mjestima, tona peleta se prodaje za vrtoglavih 500 konvertibilnih maraka!

Alem Omerhodžić, izvršni direktor firme Senigor d.o.o., za Fokus.ba je kazao kako se radi o neopravdanom poskupljenju, te da bi iz jednog razloga cijena peleta trebala čak i pasti.

“Cijena peleta je pala u posljednjih 20 dana, a razlog tome je što je veliki dio peleta proizvedenog u Bosni i Hercegovini bio namijenjen za kosovsko tržište. Međutim, Kosovo je nametnulo veće carine uvoznicima iz BiH, zbog čega pelet iz naše države više nije konkurentan na njihovom tržištu. Tako je kreiran višak peleta, a to trenutno koriste mešetari da ostvare profit”, objašnjava Omerhodžić i dodaje kako je cijena peleta u Senigoru ostala 350 KM.

Nije strano ni da se na vrećama peleta ispisuju nerealne energetske vrijednosti, uvećane i do hiljadu puta kako bi se cijena opravdala. To i nije čudno ako se uzme u obzir da u našoj zemlji postoji 50 firmi koje se bave proizvodnjom peleta, a samo ih 19 ima certifikat.

“Senigor pelet nabavlja samo od ozbiljnih i certificiranih proizvođača. Jasno je da mnogi love u mutnom, a kupci su ti koji trebaju napraviti selekciju i ne dozvoliti da ih varaju”.

Komentari

Autor: H. Đ.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.