Agencija za statistiku BiH

Cijene stanova u novogradnji u padu

novogradnja

Broj prodatih novih stanova u trećem tromjesečju, u odnosu na isti period lani, veći je za 13,5 odsto

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH u trećem kvartalu iznosi 1.519 KM po metru kvadratnom, što je manje za 6,7 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine.

U poređenju sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova lani, prosječna cijena u trećem kvartalu manja je za 4,1 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Broj prodatih novih stanova u trećem tromjesečju, u odnosu na isti period lani, veći je za 13,5 odsto, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u prošloj godini, veći je za 9,9 odsto.

Površina prodatih novih stanova u trećem kvartalu ove, u odnosu na isti kvartal prošle godine, veća je za 13,3 odsto, za koliko je veća i u odnosu na prosječnu površinu prodatih novih stanova u 2017. godini.

U trećem kvartalu broj završenih stanova je 364, što predstavlja nominalni rast od 43,1 odsto u u odnosu na isti period 2017. godine, a broj nezavršenih stanova na kraju trećeg kvartala je 4.091 i predstavlja rast od 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih devet mjeseci broj završenih stanova je 1.537, što predstavlja nominalni rast od šest odsto u odnosu na isti period 2017. godine, a broj nezavršenih stanova na kraju trećeg kvartala je 4.091, što predstavlja rast od 33 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.