Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene u Hrvatskoj lete u nebo: Bit će jedino jeftinije da se umre

skupoca

Nove reforme u Hrvatskoj će od Nove godine srednjem sloju, kako stvari stoje, više uzeti nego dati. Kažu, biće jedino jeftnije da se umre.

Nevladini aktivisti dočekali su ispred Sabora zastupnike s velikim likom Superhika, antijunaka koji je otimao siromašnima da bi dao bogatima.

Iako su i Vlada i ministar finansija Zdravko Marić uporno ponavljali da ne uzimaju ništa siromašnima, a da reformom rasterećuju plate, činjenica je da će srednji sloj od Nove godine više izgubiti nego dobiti.

Oni s najnižim platama neće osjetiti promenu. Prosječna plata od 5.600 kuna (oko 740 eura) za samca će porasti od 40 do 100 kuna (do 13 eura). Osoba u Zagrebu na koju je prijavljeno dvoje djece osjetit će povećanje plate oko 200 kuna. Oni sa platama iznad 15.000 kuna (skoro 2.000 eura) osjetit će povećanje od 1.000 (130 eura) i više kuna.

Očigledno je da će poskupiti svaka vožnja autoputem, a zbog rasta PDV-a ugostiteljima očekuje se poskupljenje kafe u kafićima od kunu do dvije, soka i piva 2 do 3 kune, a na primjer obične pizze od pet do deset kuna.

Kupovina novog automobile u Hrvatskoj od iduće godine bit će još veći luksuz. Zbog novog sistema poreza poskupit će svi automobili, od najjeftinijih do najskupljih. Automobil do 100.000 kuna (oko 13.250 eura) poskupjet će od nekoliko stotina do nekoliko hiljada kuna zbog novog obračuna, u zavisnosti od ekološkim karakteristikama. Najskuplja i najsnažnija vozila trebala bi da poskupe nekoliko desetina hiljada kuna.

Za vozače tu nije kraj loših vijesti. Može se očekivati rast cijena svih goriva jer su bogati arapski proizvođači odlučili da smanje količine koje crpe kako bi rasla cijena nafte. Rast cijene nafte Hrvati će osetiti i na poskupljanju goriva.

Pušači će već na početku godine kutiju cigareta plaćati oko kunu više, a do kraja 2017. od dvije do tri kune više. Čak i oni koji koriste elektronske cigarete plaćat će više. Poskupjet će i šećer.

Oni koji kupuju prvu nekretninu više neće biti oslobođeni sadašnjih pet posto poreza na kupovinu nekretnine. Doduše, Vlada je smanjila od Nove godina taj porez na četiri posto za sve, a za 1.500 sretnika biće osigurane i subvencije za kupovinu prvog stana.