Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cimos gasi fabriku u Zenici?

cimos

Povodom medijskih navoda da se zeničkom pogonu Cimosa sprema gašenje, pri čemu bi bez posla moglo ostati 150 radnika, oglasili su se iz ove kompanije. Oni nisu direktno ni potvrdili ni demantirali da će pogon biti ugašen, te su rekli da traže nove partnere.

Prema saznanjima portala Zenicablog, novi vlasnici slovenačke kompanije, Italijani, u svojim strateškim planovima su odlučili da traže kupce za četiri tvornice unutar grupe, u Sloveniji dvije, u Srbiji jednu, te pogon u Zenici.

Ukoliko se uskoro nađe kupac neće biti gašenja proizvodnje i velikog otpuštanja, nego samo predaja novim vlasnicima. Do tada, sudbina za 150 radnika zeničkog Cimosa je neizvjesna.

Kako je BiznisInfo ranije objavio, zenički pogon Cimosa godinama posluje s gubicima koji su prošle godine iznosili oko dva miliona maraka.

Evo kompletnog odgovora iz Cimosa:

– Vodstvo Cimosa nastavlja s izvođenjem važećeg nacrta poslovnog restrukturiranja u svim regijama gdje je prisutan sa svojim proizvodnim lokacijama. Poslovno restrukturiranje uključuje niz mjera na različitim organizacijskim nivoima i na različitim tržištima koji na dugi rok donose pozitivne efekte – učvršćuju konkurentnost društva i istovremeno dugoročno sigurnost radnih mjesta zaposlenih.

Cimos obraća veliku pažnju traženju novih poslovnih prilika tako što se tiče novih poslova kako i partnera sa novim pristupima i idejama za razvoj naše tvornice TMD Casting d.o.o. Zenica. Grupa Cimos, koja u BiH na godišnjem nivou ostvaruje 70 miliona eura nekonsolidirane prodaje, želi biti i ostati još nadalje uspješan i odgovoran investitor u ovoj državi, navodi se u reakciji iz kompanije.