Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Coca-Cola HBC: Poslovanje na održiv način strateški prioritet kompanije

cchbc

Coca-Colin poslovni forum danas je u Sarajevu okupio predstavnike ekonomskog, političkog, nevladinog sektora i diplomatskog kora u BiH, a predstavljanjem prvog izvještaja o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H u 2016. pokrenuti su razgovori o značaju doprinosa koji velike kompanije svojim uspješnim i odgovornim poslovanjem daju socijalnom i ekonomskom napretku zajednice.

U tom izvještaju se konkretnim brojkama pokazuje njihov ukupni uticaj na bosanskohercegovačku ekonomiju.

– Neki od osnovnih rezultata iz ovog izvještaja pokazuju da Coca-Cola HBC B-H doprinosi BDP-u sa 0,5 posto, poslujemo sa 14.000 kupaca u BiH, zatim da od ukupne vrijednosti svega što nabavljamo za svoje poslovanje 65 posto trošimo u BiH i da od ukupne količine svega što prodamo u BiH čak 92 posto proizvodimo u BiH – istakla je u pozdravnom obraćanju generalna direktorica Coca-Cole HBC za BiH, Hrvatsku i Sloveniju Ruža Tomić-Fontana, napominjući da je vođenje poslovanja na održiv način starateški prioritet za ovu kompaniju.

Te impresivne brojke, po njenim riječima, dokaz su koji govori sam za sebe o tome koliko im je važna održivost, ne samo njihovih zaposlenika i partnera, nego i BiH kao države u cjelini i bh. privrede.

Direktorica je podsjetila je da Coca-Cola HBC četvrtu godinu zaredom proglašena liderom u industriji proizvođača bezalkoholnih pića prema Dow Jones World i Europe Sustainability indeksima.

– Principi održivosti danas su strateški principi i oni su ono što svakodnevno odlikuje svaku našu aktivnost, napor i interakciju ne samo sa našim zaposlenicima i partnerima nego i sa lokalnom zajednicama – istakla je Tomić-Fontana.

Tokom foruma učesnici su ukazali na značaj očuvanja i jačanja proizvodnih djelatnosti za ukupni napredak privrede. Forum je ujedno bio prilika da se podstakne jačanje saradnje velikih kompanija, vlade i civilnog društva s ciljem osiguranja ne samo privrednog, već i društvenog napretka zemlje.

Coca-Colin sistem u Bosni i Hercegovini čine Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, podružnica Coca-Cola HBC grupe, koja je odgovorna za domaću proizvodnju te kompanija Barlan B-H d.o.o., produžnica The Coca-Cola Company, koja je zadužena za promociju Coca-Colinih proizvoda.