unaprjeđenje poslovanja

“Collaborathon” okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća spremnih za proces digitalizacije

l_16076282d2cc65e53da92ea782f94663

Tokom događaja, učesnici su imali priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi B2B sastanaka. Na taj način, navode organizatori, IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova

Drugi po redu ”Collaborathon” osmišljen je da pruži iskustva edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unaprjeđenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme su identificirale moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

Predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH, koje je organizator događaja, Senad Džananović je istakao da je ove godine značajno veći broj predstavnika preduzeća, te da su izrazili zadovoljstvo zbog savjetovanja i pomoći.

– Svoje ideje i svoje probleme uspijevaju pretočiti u konkretan zahtjev i imaju jasniju sliku šta su njihovi prioriteti u digitalizaciji – rekao je Džananović.

Najavio je da će nastaviti raditi na projektu u nadi da će svaka naredna godina biti uspješnija.

– Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva jedan mali startup je napravio proizvod koji već koristi u svom radu – istakao je Džananović.

Stručnjak za digitalizaciju Aleksandar Mastilović kaže da je optimističan nakon tri dana Collaborathona.

– Vidimo svijetlu budućnost kompanija iz BiH koje će uz ovakve aktivnosti sigurno unaprijediti svoju konkurentnost – naveo je Mastilović.

Uime Glovis d.o.o. Zenica Collaborathonu je prisustvovala Naida Baručija koja kaže da je uz pomoć IT stručnjaka uvidjela kako unaprijediti poslovanje preduzeća iz kojeg dolazi.

– Vidjeli smo kako proces digitalizacije provesti na najbolji način – poručila je Baručija.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi B2B sastanaka. Na taj način, navode organizatori, IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Ciljevi Collaborathona su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih poduzeća u BiH.
Pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka.

Collaborathon je dio projekta ”Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke. Projekt finansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije. Projekt digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u BiH implementiraju GIZ i EBRD.