Čopelj: Trošimo više energije nego što to možemo sebi priuštiti

mustafa

Nije opravdana priča da nemamo novca da bi implementirali mjere energentske efikasnosti jer mnoge od njih ne koštaju ništa (pravilno provjetravanje prostorija ili zatvaranje prozora i tople vode kad je ne koristimo) i mogu se realizirati kroz energetski menadžment i racionalno upravljanje.

Poručio je to na Svjetski dan energetske efikasnosti voditelj projekta Svjetske banke “Energetska efikasnost u BiH (BEEP)” za FBiH Mustafa Čopelj te naglasio da određene mjere ipak zahtijevaju ulaganje novca kao što je npr. zamjena otvora, postavljanje termo izolacije ili unaprjeđenje sistema grijanje.

– Mi trošimo više energije nego što to možemo sebi priuštiti, upravo to je karakteristično za nerazvijene države. Postoje ipak modaliteti i finansijski mehanizmi gdje stanovništvo, uz pravilno korištenje, može osigurati novac za implementaciju mjera energetske efikasnosti – kazao je.

Navodi da se kroz projekt Svjetske banke osigurava novac za javni sektor (škole, bolnice), a prošle godine investirano je više od deset i pol miliona KM u radove na implementaciji mjera energetske efikasnosti. Precizira da su, kroz taj projekt, vlade u BiH podržale energetsku efikasnosti i prepoznale značaj, a vjeruje da će slično učiniti i stanovništvo.

Kaže da je bitno promicati svijest o važnosti energetske efikasnosti da bi građani ono što imaju racionalno koristili, a doći će, kaže, vrijeme kad će se (kao i u susjednim državama) s povoljnim kreditnim linijama finansirati i mjere energetske efikasnosti za građane.

Na Svjetski dan energetske efikasnosti ukazano je na važnost energetske efikasnosti i kroz kampanju Air Future, u okviru projekta BEEP, te naglašena važnost da stanovništvo razmišlja o tome kakva nas budućnost očekuje.

Statistika pokazuje da BiH koristi 20 posto BDP-a za troškove energije što je više od tri puta nego to rade u prosjeku države EU. BiH također koristi pet puta više energije po jedinici društvenog proizvoda u odnosu na evropski prosjek. S druge strane bh. stanovništvo troši manje energije nego što je to u državama EU.

To, kako je kazao Čopelj, pokazuje da je BiH prilično siromašna i nerazvijena, država s niskim standardom, ali i da energiju trošimo neracionalno.

Kampanja Air Future zapravo je imaginarna avio kompanija. Svi posjetioci Sarajevo City centra danas su imali priliku, uz zanimljivi kviz o pametnoj upotrebi energije, procijeniti u kojoj mjeri su energetski efikasni. Na osnovu rezultata dobili su uvid u to kako i u kojoj mjeri njihovo energetski efikasno ponašanje utječe na budućnost prirodnih okruženja u BiH.