"WindEurope"

Crna Gora jučer bila treća u Europi po proizvedenoj struji iz vjetroelektrana

Vjetroelektrana Podveležje

U planu je izgradnja vjetroparka Gvozd predviđene instalirane snage 54 MW, dok je u planu i vjetroelektrana Braići od 100 MW

Crna Gora je u subotu, 17. septembra, prema podacima Udruženja za energiju vjetra u Europi “WindEurope”, bila treća zemlja u Europi prema postotku dobivene energije iz vjetroelektrana.

Dva crnogorska vjetroparka Možura i Krnovo tijekom jučerašnjeg dana zadovoljila su 36 posto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom, prenosi Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

“WindEurope” je udruženje za energiju vjetra u Europi, a njegove članice su nacionalna udruženja za energiju vjetra svih europskih zemalja.

Crna Gora trenutno u elektroenergetskom sistemu ima vjetropark Krnovo, instalirane snage 72 MW, te vjetropark Možura, snage 46MW.

U planu je izgradnja vjetroparka Gvozd predviđene instalirane snage 54 MW, dok je u planu i vjetroelektrana Braići od 100 MW.

Crna Gora je od 24. svibnja do 2. lipnja 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju.

U tom razdoblju, u kojem je TE Pljevlja bila izvan pogona, proizvedeno je oko 82 milijuna KWh energije, a potrošeno je oko 75 milijuna KWh.

RTCG navodi kako bi Crna Gora, s obzirom na povoljne klimatske prilike i značajne količine sunca i vjetra, mogla u budućnosti investiranjem u solarnu i vjetroenergiju veoma brzo transformirati svoj elektroenergetsi sektor i relativno bezbolno realizirati briselski imperativ procesa dekarbonizacije.

Inače, energija proizvedene uz pomoć vjetra čini 16 posto električne energije potrošene u Europskoj uniji u 2021. godini, te se ukupni kapaciteti iz vjetroparkova u Europi sada procjenjuju na oko 235 GW.

Energija vjetra danas obično dolazi u dva različita tipa – vjetroelektrane na kopnu i vjetroelektrane na moru.

Nizozemska je zemlja koja je izgradila najviše vjetroparkova, većinom na moru, dok je Norveška izgradila najveći kopneni vjetropark, a ozbiljan napredak načinile su Španjolska i Francuska. Njemačka je u protekloj godini najmanje investirala još od 2010. godine.