Biznis

hladan tuš iz brisela

Crna Gora “upala” u kinesko dužničko ropstvo, mole EU da im pomogne

12/04/2021

Crna Gora je 2014. pozajmila od kineske banke novac za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od Bara, grada na obali, do granice sa Srbijom

Crna Gora ne može računati da joj Evropska unija otplaćuje kredit koji je uzela od Kine za izgradnju autoceste, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

“Mi ne otplaćujemo kredite koje naši partneri na zapadnom Balkanu uzimaju od trećih strana”, izjavio je Stano odgovarajući na upit novinara o zahtjevu crnogorske vlade da joj se pomogne u otplati kredita, prenosi Hina.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je potkraj marta u Europskom parlamentu da bi Evropska unija trebala pomoći Crnoj Gori da otplati milijardu eura kredita kineskoj Exim banci, koji je uzela za izgradnju prve dionice autoceste od Bara do granice sa Srbijom, čime bi pomogla da se smanji utjecaj Kine u toj zemlji.

Crna Gora je 2014. pozajmila od kineske banke novac za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od Bara, grada na obali, do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine, a rokovi za izgradnju probijani su nekoliko puta.

Taj aranžman podignuo je crnogorski javni dug na više od 80 posto BDP-a.

– Obratio sam se finansijskim institucijama Europske unije (EU) da razmisle o modelima pomoći Crnoj Gori, kako bi suzbili svaki nezdravi strani utjecaj i doveli ga na razumnu mjeru – rekao je Abazović odgovarajući na pitanje zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Stano je podsjetio da je Europska unija najveći dobavljač finansijske pomoći, najveći investitor i trgovački partner Crne Gore te da je Komisija donijela plan kojim se mobilizira devet milijardi eura investicija na zapadnom Balkanu u promet, čistu energiju, zelenu i digitalnu tranziciju.

“Svaka je zemlja slobodna ulaziti u investicijske i kreditne aranžmane kakve želi. Što se tiče konkretno Crne Gore, zabrinuti smo zbog socijalno-ekonomskih i financijskih učinaka nekih od kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke ovisnosti”, rekao je Stano.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.