Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: BiH će izvesti 15.000 tona mesa u Tursku i sljedeće godine

crnadak_igor_pres

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik i Binali Yildirim, premijer Turske potvrdili su da će biti donesena odluka o bescarinskom uvozu novih 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku u idućoj godini, a takođe se očekuje i da ovaj režim u narednom periodu bude definisan na trajnim osnovama, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o posjeti Turskoj na poziv Mevluta Cavusoglua, ministra inostranih poslova Turske, Crnadak je posjetu Ankari ocijenio veoma uspješnom, i na najvišem nivou jer se osim sa ministrom susreo i sa predsjednikom i premijerom Turske, te sa potpredjednicom parlamenta i direktorom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Govoreći o nastavku izvoza mesa iz BiH u Tursku Crnadak je istakao da je to važna vijest za BiH, jer će doprinjeti proširenju postojećih i ulaganju u nove farme, te ojačati sveukupnu ekonomsku aktivnost.

“Spoljotrgovinska razmjena BiH sa Turskom trenutno iznosi oko milijardu KM, a zajedničko opredeljenje je da se u narednih nekoliko godina obim razmjene podignemo na milijardu dolara. Tome će doprinjeti i zajedničko trgovinsko predstavništvo koje smo sa Srbijom otvorili u Istanbulu i koje će imati značajnu podršku Turske”, rekao je Crnadak.

crnadak_igor_pres2

Istakao je da je Turska potvrdila da će finansijski podržati jedan krupan infrastrukturni projekat koji bi povezivao BiH i Srbiju, zbog čega je potrebno da se Vlada Srbije i Savjet ministara BiH što prije dogovore o tome koji bi to projekat mogao biti.

“Tokom sastanaka u Ankari turski funkcioneri su prenijeli namjeru Turske da i ubuduće sa BiH sarađuje na način da sarađuje sa svima, sa sva tri naroda i njihovo djelovanje posebno kroz TIKA-u biće i u RS i FBiH”, rekao je Crnadak i dodao da će u idućoj godini biti održane dvije ceremonije otvaranja dva pojekta koja je finasirala TIKA, a to je Ćuprija u Višegradu i Kulturni centar u Trebinju.

– U kontaktu s Turskom u vezi s FETO školama –

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je Turska išta tražila od BiH kada su u pitanju škole koje se dovode u vezu sa Fetullahom Gulenom, vođom terorističke organizacije FETO, Crnadak je odgovorio da nisu imali nikakvih posebnih zahtjeva.

“Oni smatraju da se radi o organizaciji koja je opasna, upozoravaju na njih sve zemlje, pa tako i BiH. Razgovarali smo o tome, vi znate da je to kod nas jednim dijelom na kantonalnom, jednim na entitetskom nivou nadležnosti. Naš je stav da pratimo šta se dešava, da budemo u kontaktu sa Turskom, ali nikakvog posebnog pritiska niti posebnih obećanja nije bilo”, rekao je Crnadak.

Rekao je da ima informacije da se u tim školama dešava dosta finansijskih problema.

“Čak sam danas u medijima vidio da ima govora i o mogućim promjenama vlasništva. Mi pratimo situaciju, ali nemamo informacija šta se dešavalo nakon poziva da roditelji ispišu djecu iz ovih škola”, rekao je Crnadak.

On je govorio i o najnovijem izvještaju Evropske komisije o BiH koji je pokazao napredak i to drugu godinu za redom.

“Ovo je potvrda da reforme koje su započete 2014. godine daju rezultate. Ovaj napredak doveo nas je u poziciju da smo danas samo na korak od statusa kandidata i to je dobra vijest za sve ljude koji žive u BiH”, kazao je Crnadak.

Istakao je i da Izvještaj naglašava da na polju ekonomije treba još mnogo toga da se uradi, jer je javni sektor neefikasan, a privatni se slabo i sporo sa razvija. Smatra i da će Izvještaj ostati zapamćen i po dva vrlo jasna upozorenja, jedno se odnosi na alarmantno stanje u oblasti borbe protiv korupcije a drugon na negativan trend u oblasti medija i slobode izražavanja.

“Izjava komesara Johanesa Hana da EU očekuje istrage, optužnice i provođenje procesa za korupciju je poslednje upozorenje pravosuđu da mora konačno snažno da uđe u borbu protiv korupcije”, naglasio je Crnadak.

Prema njegovim riječima istrage i procese mogu voditi samo pravosudni organi i to je potrebno BiH ne samo zbog EU “već i zato što narod i u RS i FBiH isto koliko želi bolji život želi i pravdu, da oni koji su opljačkali narod, za to i odgovoaraju”.

“Sramota je da je BiH koja je prošle godine predsjedavala Savjetom Evrope u ovom izvještaju bilježi nazadovanje u pogledu medija i slobode izražavanja. Do najvećih promjena mora doći kod javnih servisa”, rekao je Crnadak Najavio je da će sljedeći mjesec BiH posjetiti Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke, a početkom 2017. u posjetu BiH dolazi Džordž Vela, ministar inostranih poslova Malte.