Biznis

Pokrivanje gubitaka

Crnogorska vlada izdvojila pomoć od 133 miliona eura za Montenegro Airlines

11/09/2020

Dok je avio-kompanija zabilježila prihode od trideset miliona eura tokom perioda januar-jul 2019. godine, ta cifra je pala na samo šest miliona u 2020

Vlada Crne Gore je ove godine za Montenegro Airlines (MA) izdvojila 133 miliona eura za pomoć u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi portal Ex Yu aviation.

– Montenegro Airlines je dobio injekciju u iznosu od 10,4 miliona eura kako bi osigurao kratkoročnu likvidnost kompanije, dok je dodatnih 25 miliona eura proslijeđeno avio-kompaniji 25. avgusta. Krajem prošle godine Vlada se obavezala da će obezbijediti 150 miliona eura svom nacionalnom prevozniku tokom šest godina. U početku je 66 miliona trebalo da bude dodijeljeno Montenegro Airlinesu ove godine. Međutim, u svojim amandmanima na državni budžet u julu, Vlada je samo ove godine za prevoznika opredijelila ukupno 133 miliona eura zbog pandemije korona virusa – piše portal, prenosi Dan.

Montenegro Airlines, koji upravlja flotom od samo četiri aviona i oslanja se na užurbanu ljetnju turističku sezonu, kako bi ojačao finansije, zabilježio je pad prihoda za 80 odsto u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na 2019. godinu.

Dok je avio-kompanija zabilježila prihode od trideset miliona eura tokom perioda januar-jul 2019. godine, ta cifra je pala na samo šest miliona u 2020.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić rekao je prošle sedmice da se prevoznik suočava sa najvećom krizom od svog osnivanja.

– Izgubili smo najvažnije mjesece u godini, gotovo čitavu ljetnju sezonu. Ovo samo po sebi puno govori o položaju u kojem se nalazimo. U ovom trenutku je teško predvidjeti naše rezultate za ostatak godine, a bilo bi demorališuće za nas da to učinimo – rekao je Ristić.

On je istakao da će Montenegro Airlinesu trebati pomoć osnivača da prevaziđe posledice krize. Montenegro Airlines je u 2019. godini zabilježio neto gubitak od 7,96 miliona eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.