Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćulibrk: O ekonomiji treba izvještavati jednostavnim riječima

Milan Ćulibrk

Ekonomske teme su veoma zapostavljene u medijima u Srbiji i Bosni i Hercegovini – rekao je glavni i odgovorni urednik srbijanskog nedjeljnika “NIN“ Milan Ćulibrk.

Na radionici za novinare o temi “Kako izvještavati o ekonomskim temama u medijima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine“, Ćulibrk je istakao da je upravo dužnost medija, a posebno novinara, da daju više značaja tim temama, jer se odnose na životne problema građana.

Pojasnio je da o ekonomiji treba izvještavati jednostavnim riječima.

-Riječi nisu odraz znanja, već da umijete pisati tako da vas ljudi razumiju. Treba insistirati i da sagovornik prilagodi jezik, stručne termine – podvukao je Ćulibrk.

Smatra da je, osim pojašnjenja ekonomskih tema, neophodno stalno podsjećati javnost na obećanja političara.

-Uloga medija je da natjeraju političare da paze šta govore. Nije vijest ono što zvaničnici žele da kažu, već ono što žele da sakriju – smatra Ćulibrk.

Novinari, koji su prisustvovali radionici, imali su priliku da saznaju više o tome kako ekonomske teme učiniti zanimljivijim uz odabir pravih sagovornika.

-Sagovornik treba da ima integritet, stav i mišljenje, a ne da bude jedan od onih, koji često mijenjaju mišljenje i pristaju da daju izjave zbog publiciteta – poručio je glavni i odgovorni urednik “NIN-a“.

Organizatori radionice su Centar za istraživanje i studije GEA i Klub novinara Banja Luka. Po dvije radionice, osim u Banjoj Luci, održane su i u Sarajevu.

Trećoj, završnoj radionici, zajedno će prisustvovati novinari iz Sarajeva i Banje Luke.