Tuzlanski kanton

Dan vozača i automehaničara: Odliv radne snage veliki problem

dan vozaca – tk

Zbog odliva radne snage, razloga za slavlje, kažu, baš i nemaju, ali nastavljaju sa tradicijom obilježavanja ovog datuma

Svečanim defileom tuzlanskim ulicama, uz zvuke sirena i rotirajućih svjetala, danas su profesionalni vozači iz Tuzlanskog kantona obilježili Dan vozača i automehaničara, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog odliva radne snage, razloga za slavlje, kažu, baš i nemaju, ali nastavljaju s tradicijom obilježavanja ovog datuma.

“Najveći problem nam je odliv radne snage. To nam je najbolnija tačka. Svaki dan dolaze novi momci i djevojke, a u zadnje dvije godine otišlo nam je preko pola radne snage. Nedostaje profesionalnih vozača autobusa i kamiona i taj se nedostatak osjeti”, naveo je Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzlanskog kantona, koje broji oko 45 članova.

Firma Rešada Bundavice 52 godine bavi se prevozom i upošljava oko 30 osoba.

“Imam međunarodne linije širom Evrope i zadovoljan sam. Radimo solidno i imamo dobar, noviji vozni park i mladu ekipu. Razlika između vremena kada sam počinjao da se bavim prevozom i danas je drastična, jer smo prije vozili po makadamima, vozili smo stare i neispravne kamione i nismo imali ništa. Sada su i putevi i vozila mnogo bolji, a mladim vozačima bih preporučio da se smire, da ne voze pod utjecajem alkohola, da ne koriste mobitel u vožnji i da ne voze brzo”, poručuje Bundavica.

Vozači su saobraćajnu kulturu na bh. saobraćajnicima ocijenili “pozitivnom nulom”, ističući da vozilima gradskog i saobraćajnog prevoza ne bi trebalo oduzimati pravo prvenstva, kao i to da pješaci trebaju povesti više računa o tome gdje i kako prelaze ulicu.