šest dolara po barelu

Danas zabilježen veliki pad cijena nafte

nafta

Do 07.18 sati po Greenwichu, terminski ugovori američke nafte West Texas Intermediate (WTI) su bili na najnižem nivou, ali su i dalje u padu od 5,98 dolara, ili 5,46 posto, na 103,54 dolara po barelu

Cijene nafte pale su u srijedu za više od šest dolara po barelu zbog pritiska američkog predsjednika Joea Bidena da smanji rastuće cijene goriva, uključujući pritisak na glavne energetske kompanije u zemlji da pomognu vozačima za vrijeme najveće ljetne potrošnje.

Do 07.18 sati po Greenwichu, terminski ugovori američke nafte West Texas Intermediate (WTI) su bili na najnižem nivou, ali su i dalje u padu od 5,98 dolara, ili 5,46 posto, na 103,54 dolara po barelu.

Slično tome, i terminski ugovori na naftu Brent oslabili su 5,67 dolara, ili 4,95 posto, na 108,98 dolara po barelu.

Dok se Sjedinjene Države, najveći svjetski potrošač nafte, pokušavaju izboriti s rastućim cijenama benzina i inflacijom, očekuje se da će predsjednik Joe Biden u srijedu pozvati na privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu, rekao je izvor upućen u plan za Reuters.

Predstavnici sedam naftnih kompanija trebalo bi da se sastanu sa Bidenom u četvrtak, pod pritiskom Bijele kuće da snize cijene goriva jer ostvaruju rekordne profite.

Međutim, izvršni direktor Chevrona Michael Wirth je u utorak rekao da kritikovanje naftne industrije nije način da se smanje cijene goriva.